Binnen het ontwikkeltraject ‘Wmo 2015 in uitvoering: Gezamenlijk de vernieuwing doorzetten’ zijn twee paralleltrajecten ingericht: I) Aanpassing beleid voor hulp bij het huishouden met oog op de vernieuwing, en II) De brede vernieuwing doorzetten. Traject I is zo goed als afgerond. 

Tijdens drie bijeenkomsten afgelopen voorjaar in het land is de rapportage ‘Wmo 2015 in uitvoering: passend en onderbouwd (lokaal) beleid voor hulp bij het huishouden’ toegelicht. Zie 'Wmo 2015 in uitvoering voor de links naar de rapportage en de meest recente versie van de toelichtende presentatie (bijeenkomst Zwolle).

Tijdens traject I kwamen een aantal vragen over de uitvoering van de Wmo 2015 veelvuldig naar boven, waaronder de vraag wat per uitvoeringsvariant aan onderbouwing nodig is voor de beleidsregels hulp bij het huishouden. Daarom is op de website ook een document te vinden met het antwoord op deze veelgestelde vragen en een overzicht van publiek beschikbare onderzoeken naar objectieve onderbouwingen.

De afgelopen periode heeft KPMG mede als verbindingsofficier ondersteund bij laatste vragen rondom de inrichting van beleid voor hulp bij het huishouden. Zij kunnen advies geven of u in contact brengen met andere partijen die u verder kunnen helpen. Wanneer u de komende maanden nog vragen heeft, ook Wmo breed, dan kunt u KPMG benaderen (Moniek van Klink-de Goeij, vanKlink-deGoeij.Moniek@kpmg.nl).

Op dit moment is traject II in volle gang. In overleg met de begeleidingsgroep is gekozen om de focus binnen het traject te leggen op drie thema’s:

  1. (Langer) zelfstandig thuis wonen: De grotere focus op ‘zorg dichtbij’ en de vergrijzing betekent nu al, maar zeker in de toekomst, dat een grote groep burgers/cliënten ondersteuning nodig heeft vanuit de gemeente om (langer) zelfstandig thuis te wonen. Burgers/cliënten geven aan niet altijd reële mogelijkheden te zien voor een verhuizing wanneer hun eigen huis niet meer geschikt is. Daarnaast missen ze vaak de begeleiding en ondersteuning bij het maken van de keuze om wel of niet te verhuizen.
  2. Eigen regie, zelfredzaamheid en samenredzaamheid vergroten: Het doel vanuit de Wmo 2015 is om de eigen regie, zelfredzaamheid en samenredzaamheid bij burgers/cliënten te vergroten. Zij moeten kunnen participeren in de maatschappij. Daarnaast vraagt de transformatie ook om meer eigen verantwoordelijkheid vanuit de burger/cliënt. Betrokken partijen weten vaak niet hoe de burger/cliënt en zijn sociaal netwerk te ondersteunen bij het oppakken en eventueel vergroten van de eigen regie/verantwoordelijkheid en zelf-/samenredzaamheid. Nu schieten partijen snel in de zorgstand omdat burgers/cliënten zich vaak pas melden wanneer de ondersteuningsbehoefte al aanzienlijk is. De vraag is dus hoe zelfredzaamheid zo vroeg mogelijk vergroot kan worden, voordat het te laat is.
  3. Nieuwe vormen van ondersteuning: Deze nieuwe vormen kunnen ingezet worden om bovenstaande doelen, 1. (langer) zelfstandig thuis wonen en 2. eigen regie, zelfredzaamheid en samenredzaamheid vergroten, te bereiken.

Met deze thema’s gaan we aan de slag aan de hand van interessante initiatieven/voorbeelden. Gemeenten, regionale cliëntorganisaties en regionaal opererende zorgaanbieders worden samengebracht om deze initiatieven/voorbeelden met elkaar te doorgronden. Zodoende kan van elkaar worden geleerd en kansen voor in de toekomst om de vernieuwing te stimuleren worden besproken.

De opbrengsten van deze bijeenkomsten kunnen vervolgens landelijk worden gedeeld. Interessante initiatieven/voorbeelden die we gaan doorgronden binnen de drie thema’s zijn:

1. (Langer) zelfstandig thuis wonen:

- Het programma ‘Wonen met Gemak’ in de gemeente Breda
- Het programma ‘Langer Thuis’ in de gemeente Rotterdam

2. Eigen regie, zelfredzaamheid en samenredzaamheid vergroten:

- Gehele proces van interactie met de cliënt in de gemeente Utrecht (o.a. informatievoorziening, cliëntpanels)
- Gebruik van persona’s (doelgroepen met dezelfde behoeften) in de gemeente Rotterdam

3. Nieuwe vormen van ondersteuning:

- Inrichting van algemene voorziening in de gemeente Tilburg en Arnhem
- Samenwerkingscoöperatie ‘STAND-BY!’ in de gemeente Heerlen


>> (terug naar) pagina 'Wmo 2015 in uitvoering