'Team Buddy' winnaar hackathon Stop Kindermishandeling

Om te laten zien wat het kijken naar complexe vraagstukken vanuit een ander perspectief kan betekenen, werd op het evenement 'Samen Toekomst maken' ook de hackathon Stop Kindermishandeling georganiseerd. In een hackathon werken teams intensief en kort aan het oplossen van een complex probleem.

Het idee van het team Buddie uit regio Twente kwam vanmiddag als beste uit de bus

 

Deelnemers

De teams bestonden uit ruim 90 deelnemers, waaronder studenten uit verschillende studierichtingen, professionals in het jeugddomein en mensen werkzaam daarbuiten. Initiatiefneemster Fleur Mensink van Garage2020: “Bij het organiseren van een hackathon betrekken we meer mensen bij de problematiek dan alleen maar zorgprofessionals. Door te kijken vanuit verschillende perspectieven, ontstaan er nieuwe invalshoeken die leiden naar betere oplossingen”.

Hackathon Stop Kindermishandeling

Voor tienduizenden kinderen in Nederland is het de dagelijkse realiteit. Kindermishandeling is, samen met andere vormen van huiselijk geweld, een van de grootste geweldsproblemen van onze samenleving. Nog te veel signalen van huiselijk geweld en kindermishandeling worden gemist. De afgelopen week organiseerde Samen Toekomst Maken in samenwerking met Garage2020 en het actieprogramma Geweld Hoort Nergens Thuis een hackathon waaraan 15 teams uit Twente, Amsterdam, Rotterdam/Leiden en Eindhoven meededen.

De opdracht luidde: hoe kunnen we met behulp van digitalisering en technologische innovaties kindermishandeling voorkomen, eerder in beeld brengen, beter in beeld brengen of duurzaam oplossen? Een hackathon vergroot de betrokkenheid bij het onderwerp maatschappij-breed en maakt het onderwerp kindermishandeling breder bespreekbaar.

Finale

Vijf finalisten presenteerden hun concept tijdens het congres Samen Toekomst maken voor de jury. Voorzitter van de jury was Jan Dirk Sprokkereef, directeur van het programma Geweld hoort nergens thuis. “Het was inspirerend om te zien dat veel voorstellen er op gericht zijn om een inhoudelijke doorbraak te realiseren vanuit een koppeling aan vernieuwde vormen.

Het winnende concept is Buddie, een game voor kinderen tussen de zes en tien jaar om de veerkracht te vergroten en de sociale samenhang in de klas en met vriendjes en vriendinnetjes te versterken.

De kracht van deze game is dat kinderen met Buddie spelenderwijs aandacht hebben en houden voor elkaar, eerst virtueel en daarna real life”. Veerkracht is essentieel voor kinderen om weerbaar te zijn en zich te kunnen herstellen”. De winnaar ontvangt een geldbedrag waarmee ze hun concept verder kunnen ontwikkelen.

Samen Toekomst Maken

Op 16 april maakten ruim 600 professionals die werken in de jeugddomein tijdens het event Samen Toekomst Maken kennis met digitale innovaties. Het is voor het eerst dat op zo’n grote schaal zorgprofessionals uit het gehele jeugddomein rondom deze thematiek bij elkaar zijn. Tijdens het event, dat plaatsvond in De Fabrique in Utrecht, stond leren van elkaar centraal en hebben bezoekers aan den lijve ondervonden wat je met digitalisering kunt bereiken. Hoe kunnen data, technologie en verandering van denk- en zienswijze  helpen om complexe vraagstukken op te lossen?

Meer informatie

Wilt u meer informatie? Neem contact op via info@geweldnergensthuis.nl.