Kinderopvang

Gemeenten zijn verantwoordelijk voor het toezicht en de handhaving op kinderopvang. De VNG biedt u handvatten om de kwaliteit hiervan te waarborgen.

VNG Kenniscentrum Handhaving en Naleving

Gemeenten zijn verantwoordelijk voor het toezicht en de handhaving op kinderopvang. Om gemeenten hierbij te ondersteunen biedt het VNG Kenniscentrum Handhaving en Naleving (KCHN) nieuws, kennis, bijeenkomsten en trainingen. Stel uw vragen aan en discussieer met collega’s in het land op het het VNG-forum

Steeds beter toezicht kinderopvang gemeenten

Goed nieuws: bij steeds minder gemeenten zijn risico’s te zien rond toezicht en handhaving in kinderopvang. De afgelopen jaren daalde het aantal gemeenten waar nader onderzoek van de Inspectie van het Onderwijs nodig was. Dit blijkt uit het rapport Toezicht en handhaving kinderopvang, landelijke rapportage 2016.

Screening

Kinderopvang moet in een gezonde en veilige omgeving gebeuren. Daarom worden medewerkers van een kinderdagverblijf, gastouderbureau of buitenschoolse opvang gecontroleerd op strafbare feiten. Dagelijks wordt gekeken of medewerkers nieuwe strafrechtelijke gegevens op hun naam hebben staan..

Lees meer over

Hier vindt u praktische info, zoals de VNG Adviestabel ouderbijdrage peuterwerk 2019, voorbeeldbrieven en het factsheet Toezicht & handhaving in sociaal domein