Kunnen we het familiegroepsplan verwerken in een vraag?

Volledige vraag: Omdat samenwerking en eigen kracht in de jeugdhulp na de transitie een grote rol spelen zou ik graag iets vragen over de aanwezigheid van een familiegroepsplan of bijvoorbeeld een online applicatie om ondersteuning te coördineren. Hebben jullie vragen over dit onderwerp overwogen? Ik vind dat de vragenlijst voor jeugdigen gebruikt maakt van duidelijke en begrijpelijke taal en vraag me af hoe je een begrip als "familiegroepsplan" op een begrijpelijke wijze in een vraag kunt vermelden.

Antwoord
Goede aanvulling, juist ook omdat het Familiegroepsplan zo belangrijk is in de Jeugdwet, en niet alle gemeenten al goed weten wat ze ermee aan moeten (en cliënten zelf ook niet).

Wil je weten of er binnen gemeenten mee gewerkt wordt? Of wil je weten hoe het ervaren wordt? Of wil je weten of cliënten überhaupt weten of ze er recht op hebben? Allemaal relevante vragen, we moeten daarin een keuze maken.

Wij leggen onze stellingen altijd in conceptvorm voor aan de doelgroep (jongeren en ouders) en vragen of dit begrijpelijk en duidelijk is. Vaak komen er vanuit hen erg goede suggesties.

Op de website van het familiegroepsplan staat: “Het Familiegroepsplan is een plan dat is opgesteld door een persoon met haar/zijn familie, vrienden, kennissen, buren en evt. betrokken professionals, kortom mensen die belangrijk zijn in het leven van die persoon ”

Als we dit vertalen in een stelling over of dit ook gebeurt komen we wellicht uit op: ‘Ik heb samen met de mensen die belangrijk zijn in mijn leven een plan opgesteld om ervoor te zorgen dat het thuis fijner wordt’.