Verslag werkbezoek Child Friendly Cities aan Jong Hoogeveen

De gemeente Hoogeveen maakt onderdeel uit van het  Nederlandse netwerk Child Friendly Cities. In dit kader kwamen bestuurders en ambtenaren op 19 mei voor een werkbezoek om het Hoogeveense positieve en innovatieve jeugdbeleid van dichtbij mee te maken.

Dertig geïnteresseerde bestuurders en ambtenaren brachten een bezoek aan Eduwiek, Jong Krakeel, Juliana van Stolberg en peuterspeelzaal De Sterrehoeve. Stuk voor stuk goede voorbeelden van de innovatieve aanpak 'Jong Hoogeveen' in deze  kindvriendelijke gemeente. 

Jong Hoogeveen

Jong Hoogeveen is een innovatieve, integrale aanpak om een betere toekomst voor de kinderen van Hoogeveen te realiseren. Hoogeveen is een kindvriendelijke gemeente, waarin kinderen en jongeren alle kansen krijgen om succesvol op te groeien.

  • De insteek is om een goede doorgaande ontwikkelingslijn voor kinderen van nul tot achttien vorm te geven.
  • De basis van Jong Hoogeveen is dat we de leefwerelden van kinderen ‘thuis’, ‘school’ en ‘buurt’ beter met elkaar willen verbinden.
  • Kern van de aanpak is dat we dit samen doen. Samen met onderwijs, zorginstellingen en andere organisaties, maar vooral ook samen met kinderen, jongeren en hun ouders. Van hen vragen we steeds op verschillende manieren aan te geven wat er nodig is om kinderen en jongeren succesvol te laten opgroeien in Hoogeveen.

Eduwiek

In Eduwiek heeft het Roelof van Echten College haar krachten gebundeld met het regionaal Expertisecentrum Noord-Nederland RENN4, Ambiq, Onderwijscentrum De Twijn en Stichting Legato. Het is een nieuw gebouw en een nieuw concept, waar speciaal en regulier onderwijs bij elkaar komen, zowel inhoudelijk als fysiek. Het totale aanbod aan onderwijs en zorg komt zo beschikbaar voor alle kinderen in Hoogeveen en omgeving, passend onderwijs in optima forma.

Jong Krakeel

In de wijk Krakeel zijn de scholen begonnen bij de naschoolse activiteiten voor kinderen uit de wijk. Iedere dag is er iets te doen. Kinderen hebben een grote stem in het aanbod en de uitvoering. Een flink aantal kinderen doet mee aan Jong Krakeel en het enthousiasme is groot. Niet alleen bij de kinderen, maar zeker ook bij de  volwassenen die meehelpen. Samen wordt gebouwd aan een prettige buurt en betere kansen voor kinderen.

De Sterrenhoeve

De Sterrenhoeve is een peuterspeelzaal waar kinderen vooral buiten in een avontuurlijke omgeving ontdekken en in aanraking komen met groen, natuur en duurzaamheid. De Sterrenhoeve heeft samen met  twee grote onderwijsbesturen en de andere peuterspeelzalen een doorgaande lijn VVE opgezet. Samen zorgen zij voor een optimale ontwikkelingslijn in de voor- en vroegschoolse periode.

Lees het volledig verslag

Meer informatie

Child Friendly Cities is een internationaal platform van gemeentebestuurders, gemeenteambtenaren en andere geïnteresseerden, gericht op het ontwikkelen en bevorderen van innovatief jeugdbeleid op lokaal niveau. Het netwerk biedt gemeenten de kans om inspiratie op te doen en kennis, ervaringen en voorbeelden uit te wisselen.