'Werelddoelstellingen worden lokaal'

U bent bestuurder van een gemeente. Hoe ziet uw horizon eruit? In welke versnelling staat u en wat moet er van de handrem? In deze vragen dook de Global Goals VIP-bus op het VNG Jaarcongres 2019.

Bestuurders namen plaats op de driver’s seat om deze vragen te beantwoorden en gemeente Renswoude won een bezoek van de bus aan de gemeente.

Na VNG-voorzitter en burgemeester van Utrecht, Jan van Zanen, namen meerdere burgemeesters plaats op de driver’s seat en lichtten in een filmpje toe in welke versnelling we nu staan als het gaat om duurzaamheid, en wat er nodig is om de handrem eraf te halen.

  • “Voor mij zijn de Global Goals het lokaal maken van die werelddoelstellingen“ - Rob Metz (Burgemeester gemeente Soest)
  • “We moeten binnen nu en niet te lange tijd, zoveel mogelijk zelfvoorzienend kunnen zijn” - Nol Kleijngeld (Burgemeester gemeente Waalwijk)

Prijs

De Global Goals VIP-bus reikte ook een prijs uit: iedere gemeente die plaatsnam in op de bestuurdersstoel, maakte kans om een bezoek van de bus aan de eigen gemeente te winnen. Met hun enthousiaste verhaal en het duidelijke actieve beleid op de Global Goals viel gemeente Renswoude op bij de organisatie en won daarmee het bezoek van de bus.

Achtergrond

De Global Goals VIPbus is een initiatief van Spoor van Vernieuwing en het SDG Charter, waarbij VNG International namens de Nederlandse gemeenten is aangesloten. In de VIPbus worden de 17 duurzame ontwikkelingsdoelen gebruikt als startpunt om te kijken naar hedendaagse problemen. De bus neemt ambtenaren mee op reis de samenleving in. Zo bracht de bus in Utrecht bestuurders, slagers, ontwikkelaars, ondernemers en inwoners samen in gesprek over duurzaam consumeren en bouwen. In de komende periode zal de VIPbus zich richten op de Omgevingswet.

Meer informatie:

Van Zanen op de driver's seat: 

Compilatie bestuurders (lange versie 6.40 min) https://www.youtube.com/watch?v=767OJrL4_j0

Flyer Stap op de Driver's Seat (pdf)

https://www.vng-international.nl/global-goals-vipbus-op-vng-congres