Gemeenten in discussie over Europese-Afrikaanse samenwerking

De EU-Afrika Top, die op 29 en 30 november 2017 in Abidjan, Ivoorkust, plaatsvindt, heeft als doel om de strategische richting van de samenwerking tussen de Afrikaanse en Europese Unie voor de komende jaren vast te leggen. De top richt zich op jeugd en migratie.

Voorafgaand aan deze top vond een conferentie van lokaal en regionaal bestuur plaats op 27 november 2017. Namens de VNG was Hans Janssen, burgemeester van Oisterwijk, aanwezig als lid van de VNG Commissie Europa en Internationaal.

Te weinig betrokkenheid gemeenten

Ondanks afspraken voor betrokkenheid van gemeenten en hun verenigingen in Afrika bij het bepalen van de ontwikkelingsprioriteiten, gebeurt dit in de praktijk te weinig. Dat staat in een Europese studie die Janssen presenteerde in Abidjan. Vaak is er geen duidelijke structuur of mechanisme om gemeenten te betrekken of te consulteren. De verenigingen van gemeenten zijn hier ook niet altijd op toegerust. Het gevolg is dat de uitdagingen van gemeenten, zoals financiële middelen voor verantwoordelijkheden, onvoldoende onder de aandacht zijn.

Collega-tot-collega uitwisseling

Europese gemeenten en verenigingen, waaronder de VNG, via VNG International, voeren programma's uit om gemeenten en hun verenigingen in Afrika te versterken. Janssen benadrukte in zijn toespraak dat er in deze programma's toenemende mate aandacht voor het aanpakken van de grondoorzaken van conflict en migratie is. De slotverklaring van de conferentie vraagt dan ook aan de staatshoofden die op de EU-Afrika Top aanwezig zullen zijn om gemeenten voldoende te versterken om deze grondoorzaken te kunnen aanpakken.