Talent for governance

Het Talent for Governance programma van The Hague Academy for Local Governance is gericht op talentvolle en ambitieuze ambtenaren die zich ondanks moeilijke omstandigheden zoals hoge (jeugd) werkloosheid, armoede en conflict, willen inzetten voor de ontwikkeling en het welzijn van hun lokale gemeenschap. In dit programma krijgen de jonge talenten de kans om een training en stage in Nederland te volgen. Ze doen nieuwe ideeën op en werken aan actieplannen waarmee ze bij terugkomst in hun gemeenschap aan de slag gaan.

Door deel te nemen investeert uw gemeente in jonge talenten zodat zij vanuit hun positie de levens van inwoners kunnen verbeteren. Zoals gezegd spelen lokale overheden juist in deze landen een belangrijke rol. Denk hierbij bijvoorbeeld aan basisvoorzieningen zoals schoon drinkwater, afvalinzameling, land- en bevolkingsregistratie, huisvesting, onderwijs en gezondheidszorg.

Ook voor onze eigen ambtenaren is het programma een leerzame ervaring. Wij doen aan het programma mee om onze eigen jonge talenten te stimuleren en hun horizon te verbreden. Maar natuurlijk ook om een  bijdrage te leveren aan de kennisopbouw en kwaliteit van lokaal bestuur in ontwikkelingslanden. Voor velen is dit motiverend en inspirerend.

Samir Bashara, Wethouder in de gemeente Hoorn

Op de website leest u meer over het programma en op deze pagina kunt u de flyer voor stage gemeenten downloaden. Bij vragen kunt u terecht bij Elma Jooste.

 
 
 

Gemeenten over de grens – VNG International

Deel uw ambtelijke of bestuurlijke expertise met collega’s van over de hele wereld. Dat kan onder meer via programma’s van VNG International ter bevordering van krachtig democratisch lokaal bestuur in ontwikkelingslanden of landen in transitie.

VNG International lobbyt namens VNG voor politieke steun voor het internationale werk van Nederlandse gemeenten en biedt tegelijkertijd een platform en een scala aan diensten aan deze gemeenten.

VNG International voert verscheidene programma’s uit ter versterking van de kennis en vaardigheden van gemeenten in ontwikkelingslanden en landen waar een overgang plaatsvindt naar een meer democratische en meer gedecentraliseerde inrichting van het openbaar bestuur. Daarbij maakt VNG International gebruik van expertise uit diverse bronnen, waaronder die van de VNG zelf en van Nederlandse gemeenten. Soms gaat het om eenmalige inzet, soms om terugkerende inzet op gezette tijden gedurende meerdere jaren. En zowel in Nederland, bijvoorbeeld de ontvangst van studiebezoeken, als in het buitenland. Uiteraard gelden zekere eisen ten aanzien van kennis en ervaring, persoonlijke vaardigheden in relatie tot het werken in andere culturele en politieke omgevingen, talenkennis, enz. VNG International nodigt gemeenten uit hun interesse kenbaar te maken, dan bespreken we in overleg de mogelijkheden.

Neem contact op met Irene.tenteije@vng.nl, of tel. 070 373 88 27

 

Toolkit Integriteit

Een goed integriteitsbeleid draagt daarnaast bij aan subdoel 16.5: corruptie en omkoping in al zijn vormen aanzienlijk verminderen. De Toolkit Integriteit van VNG geeft u praktische informatie over de verschillende aspecten van integriteit voor ambtenaren én bestuurders.

Integere bestuurders en ambtenaren zijn een basisvoorwaarde voor het vertrouwen van de burger in het gemeentelijk handelen. Om de integriteit hoog te houden, staan allereerst individuele politici en ambtenaren aan de lat. Daarnaast zijn college en raad gezamenlijk verantwoordelijk voor een goed integriteitsbeleid en het periodiek agenderen van het thema integriteit. In de toolkit vindt u informatie over regels en procedures, modelgedragscodes, hulpmiddelen en andere praktische informatie.

U vindt de toolkit op vng.nl/toolkit-integriteit-ambtenaren

Innoveer gemeentelijke dienstverlening

Moderne tijden vragen om innovatie. Er is veel aandacht voor samenwerking tussen overheden op digitaal gebied, voor standaardisatie en innovatie, en inwoners en ondernemers stellen nieuwe eisen aan gemeentelijke dienstverlening. Maar hoe? De Pilotstarter van de VNG is hét platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening.

Hoe kunnen we bijvoorbeeld big data in het ruimtelijk domein inzetten of hoe kunnen we apps gebruiken om de zelfredzaamheid van burgers te ondersteunen? Het uitgangspunt van de Pilotstarter is de innovatieve kracht van gemeenten, en de doelstelling is het delen van kennis en het bundelen van krachten.

Bezoek dit platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening en word onderdeel van het innovatienetwerk! Naast participeren, is het tevens mogelijk om zelf een pilot te starten.

Voorbeelden van pilots zijn:

Kijk voor meer informatie op http://depilotstarter.vng.nl/.

Door uw dienstverlening te innoveren draagt u bij aan het creëren van doeltreffende, verantwoordelijke en sterke publieke diensten (doel 16),  het duurzaam ontwikkelen van uw gemeente (doel 11), en lokale digitale innovatie (doel 9).

 
 

Nieuwe Democratie (Haarlem)

In het coalitieakkoord van de gemeente Haarlem is een forse ambitie uitgesproken om meer ruimte te bieden aan Haarlemmers om samen de stad te maken. Onder de noemer de Nieuwe democratie betrekt de gemeente actieve bewoners en mensen die graag meepraten en meedenken over het beleid dat de gemeente Haarlem maakt. Dit kan zijn digitaal meedenken bijvoorbeeld, of op bepaalde thema’s ruimte bieden aan de wijk om mee te sturen op waar het geld aan uit gegeven wordt.

Mensen maken de stad, mensen doen mee, mensen praten mee, mensen willen gewoon zelf ook hun omgeving vorm geven.

Jur Butter, Wethouder Gemeente Haarlem

Kijk voor het collegebesluit en meer informatie op: www.nieuwedemocratie.nl/achtergrond of neem contact op via nieuwedemocratie@haarlem.nl