Expeditie Juttersgeluk

Organiseer een Expeditie Juttersgeluk in uw gemeente: een schoonmaak estafette langs de Nederlandse Kust. Bij Expeditie Juttersgeluk helpen mensen met een licht verstandelijke of psychische beperking mee het strand schoon te maken, in het kader van participeren of dagbesteding. Met de actie wordt aandacht gevraagd voor het grote plastic soep-probleem én hebben de deelnemers een leuke, leerzame en actieve dag. Expeditie Juttersgeluk wordt georganiseerd door Stichting Juttersgeluk, VNG International en KIMO Nederland België.

Het geeft een ontzettend goed gevoel. Je scharrelt wat op het strand en ondertussen geniet je van het buiten zijn, van de wind, de mooie wolkenluchten, het geluid van de golven en de vogels.

Suzanne Klaassen, initiatiefneemster Juttersgeluk

Ook als uw gemeente geen strand heeft, zijn er mogelijkheden. Zo is er in Hollands Kroon en in Harlingen langs de dijk gejut. Het is ook niet vereist dat uw gemeente aan de Noordzee ligt: alles is bespreekbaar.

Wilt uw gemeente mee doen aan Expeditie Juttersgeluk? Kijk op de website voor meer informatie of neem contact op met Suzanne Klaassen van Stichting Juttersgeluk: expeditie@juttersgeluk.nl of tel. 06 57 73 42 09.

 
 
 

‘Fishing for litter’

KIMO Nederland en België is een vereniging van kustgemeenten en is onderdeel van KIMO International. KIMO strijdt al jaren tegen de vervuiling van de Noordzee, Ierse zee, Noordoostelijke Atlantische oceaan en de Oostzee. Kustgemeente en nog geen lid? Sluit u aan bij KIMO Nederland en België.

Eén van de projecten van KIMO is ‘Fishing for Litter’. Het project houdt in dat vissers het afval dat in hun netten komt, meenemen naar land. Daar wordt het overgenomen en verwerkt. Vissers krijgen voor de opslag van het afval aan boord ‘big-bags’ mee, en zetten die bij terugkomst op de kade. 97 schepen brengen jaarlijks zo’n 300 ton afval uit zee mee terug naar land. Meer dan 90% van het afval wordt hergebruikt. Monitoring van het aan wal gebrachte afval geeft inzicht in het soort afval en de herkomst ervan.

Plastic, verfblikken, touw, oliedrums, het zit al in je visnet, dus waarom zou je het weer overboord gooien? Daar zijn de bigbags voor, de handeling is hetzelfde, je kan het overboord gooien of je stopt het in een zak en neemt het mee terug naar de haven

Sander Meijer, Visser

Kijk op de website voor meer informatie of neem contact op met KIMO Nederland Belgie: info@kimonederlandbelgie.org of tel. +31 (0) 251 263 848.