Word partner van een stad elders op de wereld

Als stad een verbintenis aangaan met een stad in een ander werelddeel en waar dezelfde vraagstukken op het gebied van duurzaamheid spelen. Dat is het idee van het city-to-city-programma van de International Urban Cooperation (IUC).

De IUC nodigt steden uit om mee te doen aan de tweede ronde van het city-to-city-programma. Dit verbindt Europese lokale overheden met internationale tegenhangers uit China, Chili, India, Japan, Peru en de Verenigde Staten.

Gedeelde interesses

De bedoeling is om minstens 25 nieuwe city-to-city partnerschappen op te zetten voor duurzame stedelijke ontwikkeling. De Europese Unie hoopt zo een bijdrage te leveren aan het New Urban Agenda initiatief van de Verenigde Naties. In de eerste ronde zijn al 35 partnerschappen ontstaan zoals die van Frankfurt (Duitsland) en Yokahama (Japan), Bologna (Italië) en Austin (Verenigde Staten), Almada (Portugal) en Belo Horizonte (Brazilië). 

De verbindingen worden gemaakt op basis van gedeelde interesses, zo kunnen lokale overheden van elkaar leren. Er wordt een plan opgezet, gericht op het verbeteren van de leefbaarheid in stedelijke gebieden, en dat bijdraagt aan het behalen van de Global Goals, de stedelijke agenda, en het klimaatakkoord. De loopttijd van de samenwerking is 18 maanden.

Meer informatie