Breda doet gooi naar Europese prijs voor toegankelijkheid

De Access City Award is de Europese prijs voor het toegankelijker maken van steden voor mensen met een handicap. Breda dingt mee naar deze Award en zit bij de finalisten! De winnaar wordt op 4 december bekendgemaakt.

De Access City Award wordt georganiseerd door de Europese Commissie, in samenwerking met het European Disability Forum.

Doel van de prijs

Met het award-programma geeft de Europese Commissie aan dat toegankelijkheid hoog op de prioriteitenlijst staat. Via de campagne worden vernieuwende denkwijzen en goede praktijken voor het voetlicht gebracht. Sinds de eerste editie in 2010 waren er meer dan 250 deelnemers. Breda is een van de vijf genomineerde steden, naast Evreux (Frankrijk), Gdynia (Polen), Kaposvár (Hongarije) en Vigo (Spanje).

Structurele aandacht voor toegankelijkheid

De afgelopen anderhalf jaar heeft Breda zich hard ingezet om de stad toegankelijk te maken voor iedereen, onder andere door honderden ondernemers daarbij te betrekken. Wethouder Miriam Haagh: 'De stad heeft structureel aandacht voor toegankelijkheid in de openbare ruimte, het gemeentelijk vastgoed, bij evenementen, maar ook met websites en apps'. Vorig jaar leidde dat er al toe dat Breda de landelijke toegankelijkheidsprijs ‘Broeder Tuck Award’ won.

Investeringen in toegankelijkheid

Breda doet ook mee aan de ‘Iedereen doet mee’-campagne van het College voor de Rechten van de Mens. In 2017 stelde het toenmalige college € 440.000 euro voor twee jaar beschikbaar om de stad toegankelijker te maken. In het nieuwe coalitieakkoord is daar € 200.000 per jaar voor opgenomen.

Koplopergemeente

Breda is een van de koplopergemeenten binnen het VNG-project Iedereen doet mee! We wensen Breda dan ook succes en hopen dat ze volgende week de prijs in de wacht slepen!

bron:

Meer informatie