Uitslag WiFi4EU: 33 Nederlandse gemeenten krijgen voucher

Op 7 december heeft de Europese Commissie de uitslag van de eerste oproep voor de aanvragen van WiFi4EU-vouchers gepubliceerd. 33 Nederlandse gemeenten ontvangen een voucher ter waarde van €15.000. In totaal zijn in de hele Europese Unie 2.800 van de 13.198 ingediende aanvragen geselecteerd.

Met de vouchers kunnen gemeenten WiFi-hotspots installeren in openbare ruimtes, zoals bijvoorbeeld in gemeentehuizen, bibliotheken, musea, parken en pleinen.

Nederlandse gemeenten

67 Nederlandse gemeenten hadden een aanvraag ingediend in de eerste ronde. Daarvan ontvangen nu 33 gemeenten een WiFi4EU-voucher, waaronder onder meer Aalten, Amersfoort, Breda, Delfzijl, Enschede, Haren, Hulst, Lelystad, Nunspeet, Roosendaal, Venray en Zevenaar. Het Uitvoerend Agentschap Innovatie en Netwerken (INEA) nodigt die gemeenten binnenkort uit voor het ondertekenen van de subsidieovereenkomsten. Daarna kunnen de contracten voor de installatie van WiFi4EU-hotspots worden gesloten.

Achtergrond: gratis internet in EU-gemeenten

Gemeenten uit alle EU-lidstaten hebben in de eerste ronde WiFi4EU-vouchers ontvangen. Daarmee kunnen ze gratis internettoegang bieden in openbare ruimtes, zodat ‘connectiviteit een alledaags gegeven wordt’, aldus de Eurocommissaris voor Digitale Economie en Samenleving. Het verhogen van de connectiviteit in de Europese Unie is een belangrijk onderdeel Digitale Interne Markt Strategie.

WiFi4EU: €120 miljoen tot 2020

De WiFi4EU gefinancierde netwerken zijn kosteloos, reclamevrij, verzamelen geen persoonlijke gegevens en zijn operationeel voor ten minste 3 jaar. Netwerken die niet overlappen met een bestaand gratis particulier of publiek initiatief van soortgelijke kwaliteit maken kans op de vouchers. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor het opzetten en onderhouden van de WiFi-hotspots. 

Gedurende de komende twee jaar komen er nog drie oproepen voor de aanvraag van WiFi4EU-vouchers. Daarmee is er tegen 2020 ongeveer €120 miljoen beschikbaar gesteld voor maximaal 8.000 gemeenten. De Commissie selecteert de gemeenten volgens het principe "wie het eerst komt, het eerst maalt". De eerstvolgende oproep is in het begin van 2019. Zodra de deadlines bekend zijn, publiceren wij deze. Houd de website dus goed in de gaten.

Meer informatie