Terugblik Global Goals en Dag van de Duurzaamheid

In gemeenten door het hele land waren er op 10 oktober activiteiten rond de nationale Dag van de Duurzaamheid. De Global Goals stonden daarbij centraal. In Schiedam, Deventer en Delft was er uitgebreid aandacht voor de doelen. De burgemeester van Schiedam lanceerde een Green Deal.

De gemeente Schiedam organiseerde een eigen Dag van de Duurzaamheid met als thema 'Geef nieuwe energie door in de wijk'. Overdags lazen wethouders voor aan schoolkinderen over de Global Goals. ’s Avonds opende Burgemeester Cor Lamers een bijeenkomst over de duurzaamheidsdoelen in wijkgebouw De Erker. Het doel van de bijeenkomst was het tekenen van een Green Deal, en het in gesprek gaan met Schiedammers over de Global Goals.  

Zonnepanelen

De Green Deal, deze avond ondertekend door de gemeente en schoolbestuur Stichting Primo, beoogt op meer daken van schoolgebouwen en gymzalen in Schiedam zonnepanelen te plaatsen. Wijkgebouw De Erker diende hierbij als voorbeeld. Op het dak van dit pand, en op de gymzaal van Primo die daaraan grenst, liggen binnenkort 150 zonnepanelen. Inwoners uit de omliggende postcode hebben certificaten voor deze panelen kunnen kopen, waarmee ze korting krijgen op hun eigen energierekening.

Tijdcapsule

Aansluitend deed burgemeester Lamers de Green Deal, als voorbeeld van hoe Schiedam zich wil gaan inzetten om de Global Goals te behalen, in de Gemeenten4GlobalGoals Tijdcapsule en zette hij in een vraaggesprek met VNG zijn ambities en wensen rondom de Global Goals uiteen. De Gemeenten4GlobalGoals Tijdcapsule verbeeldt de periode van nu tot 2030 en maakt een ronde door het land om gevuld te worden met wensen van gemeentebestuurders voor het jaar 2030, de einddatum van de Global Goals agenda. 

Input Stadsvisie

Ten slotte stonden de Schiedammers stil bij wat de Global Goals zijn en wat inwoners zelf kunnen doen om aan de Global Goals te werken. Verschillende duurzame initiatieven uit de gemeente organiseerden workshops voor inwoners. De input zal later gebruikt worden voor de Schiedamse Stadsvisie. 

Deventer

Ook in Deventer en Delft werd aandacht besteed aan de Global Goals. Zo organiseerde gemeente Deventer met de kerngroep Deventer4GlobalGoals en lokale ondernemers een lunchbijeenkomst over duurzaam voedsel. Besproken werd hoe we de wereldbevolking kunnen voeden, de CO2 uitstoot kunnen beperken, en beter rendement voor ondernemers in de voedselketen te creëren. Een mooi voorbeeld van hoe de gemeente ondernemers betrekt bij de Global Goals agenda. 

Delft

Ook in Delft organiseerde de gemeente een inspiratiebijeenkomst voor ondernemers over de Global Goals. Tijdens deze bijeenkomst stond de vraag centraal staan aan welke doelstellingen wordt gewerkt in Delft. In het collegeprogramma van Delft zijn de doelen al expliciet opgenomen. Het werken aan de energietransitie en het stimuleren van een circulaire economie zijn daar voorbeelden van. 

Meer informatie