Debat: 30 jaar na de val van het ijzeren gordijn

30 jaar na de val van het ijzeren gordijn blikken lokale bestuurders uit Europa terug en vooruit op de gevolgen voor Europese samenwerking. Het debat vond plaats in Mamaia, Roemenië tijdens het jaarlijkse congres van de Europese vereniging van regio’s en gemeenten.

Jan van Zanen was één van de sprekers. Wat waren de gevolgen voor het lokaal bestuur in Duitsland, Bulgarije en Noorwegen. Hoe zien de Fransen, Britten en Roemenen de toekomst?

Pleidooi Jan van Zanen

VNG-voorzitter Jan van Zanen heeft in het debat een pleidooi gehouden voor een gezamenlijke taal in de vorm van de Sustainable development Goals (SDG’s). Zoals Europese instellingen en netwerken een plaats bieden voor gesprek, discussie en ook om tegenstellingen te beslechten. Zo kunnen de SDG’s een positief en toekomst gerichte taal bieden om te werken aan een sociaal en economisch duurzame wereld.

In Utrecht bieden de SDG’s een taal waarin 27 raadsleden met diverse politieke achtergrond zich kunnen uitspreken als Global Goals Ambassadeurs. Een gemeenschappelijke taal biedt een manier om te werken aan een gemeenschappelijke toekomst.

Iedereen kent het gezegde: "Je hebt een dorp nodig om een kind groot te brengen", maar je kan ook zeggen je hebt een gemeenschap nodig om een betere toekomst groot te brengen.”