Nieuws
De VNG is voorstander van de Wet gemeentelijke instrumenten warmtetransitie. Die omschrijft de voorwaarden voor gemeenten bij het aardgasvrij maken van buurten en dorpen. Daarmee krijgen gebouweigenaren vroegtijdig zekerheid en kunnen gemeenten de haalbaarheid en betaalbaarheid van warmtenetten verbeteren.
In 2050 moet Nederland een klimaatneutraal energiesysteem hebben. Dit vraagt om ruimte en zorgvuldige planning. In het Programma Energiehoofdstructuur (PEH) staat welke nieuwe, nationale energie-infrastructuur nodig is en hoe deze slim geplaatst kan worden. EZK organiseert hierover 3 online bijeenkomsten.
De jaarlijkse kosten die gemeenten moeten maken voor klimaatbeleid lopen op van € 775 miljoen in 2025 tot € 1.037 miljoen in 2030. Dat is bijna 40% hoger dan in 2021 gedacht.
Gemeenten steunen de ambities neergelegd in het Nationaal Plan Energiesysteem (NPE) om af te stappen van de fossiele energiedragers. Voor het debat in de Tweede Kamer van 8 februari heeft de VNG een paar kanttekeningen en verbetervoorstellen.
Op verzoek van gemeenten is de werkwijze van de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) aangepast. Gemeenten hebben nu de mogelijkheid om dit proces uit handen van inwoners nemen. Het is aan de gemeente of en op welke manier ze hier gebruik van willen maken.
De salderingsregeling, die duurzame opwek van energie door consumenten stimuleert, mag alleen worden afgebouwd als er een goedwerkend alternatief is. Het risico is anders groot dat het animo voor noodzakelijke verduurzaming in de huur- en koopsector afneemt.
De VNG doet een dringend beroep op de Tweede Kamer om het wetsvoorstel en besluit gemeentelijke instrumenten warmtetransitie (Wgiw en Bgiw) snel in behandeling te nemen. Uitstel levert gemeenten en hun inwoners en bedrijven hogere kosten op, frustreert de uitvoering en maakt de transitie ingewikkelder.
Met de actieagenda voor laagspanningsnetten gaan overheden, netbeheerders, toezichthouder ACM, brancheverenigingen en marktpartijen samenwerken aan het beperken en voorkomen van problemen met het volle stroomnet. De agenda is op 22 januari aangeboden aan de Tweede Kamer.
Het organisatievraagstuk in de energietransitie staat centraal in 2 delen van de podcast VNG Praat Mee. We praten over de uitdagingen die gemeenten tegenkomen en over wat nodig is om deze transitie van de grond te krijgen. Wilt u hierover met ons doorpraten? Kom dan naar de lezing op 25 januari.
Het eerste gedeelte van deze digitale vergadering was samen met de commissie Ruimte, Wonen en Mobiliteit. Het tweede gedeelte was alleen met de commissie Economie, Klimaat, Energie en Milieu. In deze terugblik gaan we in op 4 agendapunten.