Nieuws
De VNG is positief dat de Kamercommissie Binnenlandse Zaken de behandeling van de Wet gemeentelijke instrumenten warmtetransitie (Wgiw) doorzet. Deze wet is noodzakelijk voor de regiorol van gemeenten bij het aardgasvrij maken van gebouwen. Wel kaarten we bij de commissie 2 vragen aan.
De handreiking betaalbaarheid geeft gemeenten inzicht in hoe zij met betaalbaarheid en woonlastenneutraliteit kunnen omgaan in de gebiedsaanpak van de warmtetransitie. In het bijzonder bij eventueel gebruik van de aanwijsbevoegdheid in het planproces richting aardgasvrije buurten, wijken, dorpen en steden.
In het Klimaatakkoord is afgesproken dat Nederland in 2050 van het aardgas af is. De Wet gemeentelijke instrumenten warmtetransitie (Wgiw) geeft gemeenten de bevoegdheden om hierin de regie te pakken. Dit wetsvoorstel is aangeboden aan de Tweede Kamer. Naar verwachting treedt de wet op 1 juli 2024 in werking.
Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) constateert, na een analyse van 338 gemeentelijke Transitievisies Warmte (TVW), dat gemeenten ambitieuze doelen stellen om circa 1,7 miljoen woningequivalenten te verduurzamen. Dat is ruim meer dan overeengekomen in het Klimaatakkoord.
Gemeenten zijn positief over de uitgangspunten van de ontwerpregeling voor de SPUK regionale structuur NPLW. Wel zien ze mogelijkheden om de regeling aan te scherpen en effectiever te maken. In onze consultatiereactie vragen we onder meer om de specifieke uitkering aan meer activiteiten te kunnen besteden.
Geothermie is een warmtebron die kan bijdragen aan de warmtetransitie. De nieuwe handreiking Geothermie helpt gemeenten op weg bij geothermieprojecten, geeft tips om betrokken partijen beter op elkaar te laten inspelen en helpt u bij het kiezen van de juiste rol.
Een herhaalde oproep om € 300 miljoen extra beschikbaar te stellen voor isolatie. En de waarschuwing dat gemeenten niet kunnen controleren of overal de cv-ketel is vervangen door een warmtepomp. Dat zijn 2 van de 8 punten die de VNG inbrengt voor het Kamerdebat klimaatakkoord gebouwde omgeving op 22 maart.
De consultatie van de specifieke uitkering regionale structuur NPLW is geopend. Daarmee wordt jaarlijks € 9 miljoen aan uitvoeringsmiddelen voor gemeenten verdeeld om regionaal capaciteit in te zetten voor de lokale warmtetransitie. De VNG nodigt gemeenten uit input te geven voor de consultatiereactie.
Energielasten, Actieprogramma Groene en Digitale Banen, energiebesparingsplicht en collectieve warmte: over deze energiegerelateerde onderwerpen geeft de VNG de Kamer het gemeentelijke standpunt mee. Dat doen we in de aanloop naar de behandeling van de begroting van EZK.
De VNG krijgt veel vragen over de uitvoering van rijksmaatregelen die samenhangen met de energieprijzen, zoals koopkracht, energiecontracten, sancties tegen Russische bedrijven en het prijsplafond voor energie. In een ledenbrief behandelen we de verschillende problemen als gevolg van de hoge energieprijzen.