Nieuws
De Adviesgroep Elke Regio Telt pleit voor het opstellen van kansenagenda’s voor álle regio’s en voor een rol van de VNG als verbinder. Enerzijds tussen gemeenten en regio’s onderling (horizontaal) en anderzijds tussen gemeenten, regio’s en rijk (verticaal).
In Brussel worden momenteel onderhandelingen gevoerd over de nieuwe subsidieprogramma’s voor 2028-2034. Gemeenten maken veel gebruik van deze subsidieprogramma’s en daarom bereiden we graag samen met u een standpunt voor.
Town Deals richten zich op middelgrote en kleinere gemeenten die ook aan de slag willen met verduurzaming van de woningvoorraad, ontwikkeling van decentrale energiesystemen of gebiedsontwikkeling. Onlangs brachten deelnemers van de Town Deal Sterke Streken een werkbezoek aan Noardeast-Fryslân en Het Hogeland.
In Regio Deals werken regionale partijen en het rijk samen als partners om de brede welvaart te vergroten. Van 7 juli tot en met 31 oktober loopt er een nieuwe ronde Regio Deals en kunnen regio’s opnieuw voorstellen indienen.
In het op 27 maart verschenen rapport ‘Elke regio telt!’ roepen 3 adviesraden het kabinet op zijn regionaal beleid te wijzigen. De regionale verschillen in brede welvaart zijn namelijk groot en nemen toe. De VNG onderstreept het belang van de voorgestelde koerswijziging.
Volgende week behandelt de Tweede Kamer de begroting van EZK. Op economisch gebied vraagt de VNG bij de Kamerleden aandacht voor: de energielasten, binnensteden en kernen, de regionale economie, het Actieprogramma Groene en Digitale Banen en de uitrol van vaste en mobiele netwerken.
De VNG herkent in het rapport van Remkes de noodzaak om het vertrouwen te herstellen en zorgvuldige gebiedsprocessen op te zetten met provincies in the lead . Wel vinden we dat de rol van gemeenten te beperkt in de aanpak terugkomt en er meer aandacht moet komen voor brede welvaart in het landelijk gebied.
De Regiodeals zouden de opmaat moeten zijn naar een meer structurele, programmatische en interbestuurlijke samenwerking in de regio. In de regio komen transities en opgaven samen en is een integrale beleidsaanpak en financieringssystematiek noodzakelijk.
Wat zijn de economische trends en ontwikkelingen? En welke opgaven en uitdagingen komen er op gemeenten af? Lees het in de 'Economische agenda voor stad en regio'.
Na de publicatie van het 8e Cohesieverslag vond in maart het Cohesie Forum plaats. Tijdens de bijeenkomst is gesproken over het belang van cohesiebeleid voor regionale ontwikkeling. Conclusies waren, dat de impact van het cohesiebeleid vergroot moet worden en de uitvoering simpeler en meer gestroomlijnd.