New York, Sydney … en Grave: toegankelijke straatnaambordjes

De gemeente Grave had eind vorig jaar de Nederlandse primeur met 'praatplaatjes': bordjes bij stoplichten die informatie met een groot publiek kunnen delen. Dankzij een innovatieve 3D-techniek (elevated printing) kunnen deze bordjes worden voorzien van tekstopdruk, braille en afbeeldingen.

De gemeente kwam daarmee in een illuster rijtje van wereldsteden zoals Sydney en New York waar al voelbare straatnaambordjes te vinden zijn. In samenwerking met stichting Dedicon, expert in toegankelijke informatie, ging Grave nog een stap verder.

QR-codes

Door QR-codes op de bordjes te printen wordt informatie in audio toegevoegd. Informatie zoals: waar is de bushalte, is er een vluchtheuvel in het midden van de oversteekplaats, hoe ziet de omgeving eruit? Hiermee bedient de gemeente Grave niet alleen mensen met slecht zicht, maar ook toeristen en andere bezoekers.

 

Initiatief ervaringsdeskundige

De aanzet voor deze speciale 'straatnaambordjes' kwam van Davy Kager, student informatica, productmanager bij Dedicon en inwoner van Grave. Door zijn visuele beperking is een goede oriëntatie en de juiste weg vinden een hele uitdaging. Davy werd geïnspireerd door de straatnaambordjes in braille in Sydney en New York, en bedacht de innovatieve toevoeging: een QR-code die na scannen auditieve informatie geeft over de omgeving.

Samenwerking

Om het idee tot uitvoer te brengen, werkten Dedicon, Océ/Canon en de gemeente Grave samen. De gemeente ondersteunde de uitvoering van deze pilot en speelde een actieve rol bij het aanvragen en bekostigen van de benodigde vergunning bij de provincie. Grave zorgde ook voor het bevestigen van de bordjes bij de stoplichten.

Een inclusieve oplossing

Door het idee in de praktijk te testen, is goed inzicht verkregen in de wensen van de doelgroep, die actief bij de pilot werd betrokken. Praatplaatjes zijn een inclusieve oplossing voor zienden én niet-zienden, een oplossing die invulling geeft aan het VN-verdrag Handicap. De gemeente Grave kreeg hiermee veel positieve publiciteit.

Veel mogelijkheden

Voor Grave is het duidelijk geworden dat de toepassing van praatplaatjes niet beperkt hoeft te blijven tot straatnaambordjes. De bordjes kunnen ook praktische informatie geven over winkels, strategische plekken bij bus- en treinstations, monumenten, kunstwerken, woningen en (semi-)overheidsgebouwen. Kortom: mogelijkheden te over, mogelijkheden die de zelfstandigheid van mensen met een visuele beperking duidelijk vergroten.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over de pilot ‘Praatplaatjes’? Neem dan contact op met Dedicon’s specialisten op het gebied van toegankelijke informatie:

Sander Ewald
tel. 06 10 75 93 06
sanderewald@dedicon.nl

Henk Wijnands
tel. 06 20 94 29 66
henkwijnands@dedicon.nl

Stichting Dedicon
Postbus 24
5360 AA Grave
tel. 0486 486 486
info@dedicon.nl
www.dedicon.nl

Zie ook