Nieuws
In de nieuwe uitgave van In Control, een publicatie voor vastgoed- en facility managers in het maatschappelijk vastgoed, staat onder andere een praktijkverhaal uit Rotterdam en een vergelijking van waardeaspecten waarop wordt gestuurd bij de Sustainable Development Goals van de VN, de Nen 8026 en GPR gebouw.
Gemeenten gaven in 2022 acht procent meer uit aan sport dan het jaar daarvoor. In totaal besteedden ze vorig jaar 1,7 miljard euro aan dit doel.
Gemeenten die de Brede SPUK-regeling hebben aangevraagd, moeten aan een aantal voorwaarden voldoen. Het indienen van een integraal plan van aanpak is een van de voorwaarden voor het verlenen van de uitkering voor 2024 en de jaren erna. Het Plan van aanpak moet voorzien zijn van een positief advies.
Alle 342 gemeenten hebben een aanvraag ingediend voor de regeling Specifieke Uitkering sport en bewegen, gezondheidsbevordering, cultuurparticipatie en de sociale basis 2023–2026. Om gemeenten te ondersteunen bij het opstellen van hun integrale plan van aanpak heeft de kerngroep VNG/VSG een format opgesteld.
Het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) is 3 februari ondertekend door VNG, VWS, ZN en GGD GHOR Nederland. Het akkoord omvat afspraken over het bereiken van een gezonde generatie in 2040: weerbare, gezonde mensen die opgroeien, leven, werken en wonen in een gezonde leefomgeving met een sterke sociale basis.
Er komt ondersteuningsbudget beschikbaar voor gemeenten voor het bevorderen van sport en bewegen, cultuurparticipatie en gezondheid/gezond leven en preventie. U kunt het budget nu aanvragen.
VWS gaat een aantal uitkeringen bedoeld voor het stimuleren van gezondheid, sport en bewegen, cultuurparticipatie, en het versterken van de sociale basis bundelen in één specifieke uitkering (SPUK). Minister Helder en staatssecretaris Van Ooijen hebben gemeenten hier per brief over geïnformeerd.
De Regeling Sportakkoord en Leefstijlinterventies 2020-2022 voor gemeenten is gewijzigd. De aanpassing in de regeling betekent dat gemeenten hun uitvoeringsbudget (dat eerder is aangevraagd en toegekend) nu ook kunnen inzetten om speeltuinen toegankelijk te maken.
Fonds Gehandicaptensport en NOC*NSF brachten de sportdeelname van mensen met een beperking in kaart. De resultaten laten zien dat vooral jongeren met een beperking veel minder sporten dan hun leeftijdgenoten zonder beperking.