Nieuws
Als richtsnoer voor de financiering van de lokale omroep maken we jaarlijks het normbedrag per huishouden bekend voor de subsidie aan lokale omroepen. Het richtsnoer- of normbedrag voor 2025 is € 1,62 per huishouden.
In een brief aan de staatssecretaris van Cultuur en Media vragen we om prioriteit te geven aan het cultuurbestel 2029. Het opzetten van een nieuw cultuurstelsel vergt tijd en overleg. Er moeten duidelijke afspraken komen over de taakverdeling van overheden en de financiering.
Meer dan 240 gemeenten hebben een Kerkenvisie voor de toekomst van kerkgebouwen. Voor de uitvoering ervan ontbeert het aan voorbeelden. Daarom zetten de VNG, Federatie Grote Monumentengemeenten (FGM) en Programma Toekomst Religieus Erfgoed dit jaar in op kennisdeling, -uitwisseling en ondersteuning.
De uitvoering van erfgoedtaken in de fysieke leefomgeving staat bij gemeenten en provincies onder druk. Daarom start het ministerie van OCW in samenwerking met het IPO en de VNG het programma Erfgoed & Overheid.
In het advies over het cultuurbestel vanaf 2029 stelt de Raad voor cultuur onder andere dat een toekomstig stelsel voor overheidsfinanciering moet inzetten op het toegankelijker maken van cultuur. Een uitgangspunt dat goed aansluit bij de gemeentelijke propositie Samen cultuur borgen.
Gemeenten zetten met de 'Propositie Samen cultuur borgen' koers naar het nieuwe cultuurbestel. Het uitgangspunt van deze propositie is om cultuur voor alle inwoners toegankelijk, bereikbaar en aantrekkelijk te houden.
In de nieuwe uitgave van In Control, een publicatie voor vastgoed- en facility managers in het maatschappelijk vastgoed, staat onder andere een praktijkverhaal uit Rotterdam en een vergelijking van waardeaspecten waarop wordt gestuurd bij de Sustainable Development Goals van de VN, de Nen 8026 en GPR gebouw.
De VNG heeft een ‘Handreiking Erfgoedverordening en omgevingsplan’ opgesteld. Gemeenten kunnen de handreiking gebruiken voor inhoudelijke aanpassing van de erfgoedverordening in verband met de Omgevingswet.
Cultuur en erfgoed brengen mensen samen, maken een plek leefbaar en onze gemeenschappen rijker en diverser. Daar horen ook de juiste voorzieningen bij. In een brief aan de Kamer, die binnenkort vergadert over de OCW-begroting, vragen we aandacht voor een stevige lokale en regionale culturele infrastructuur.
De gezamenlijke nationale kerkenaanpak, die sinds 2018 gevoerd wordt onder de noemer Programma Toekomst Religieus Erfgoed, krijgt een vervolg tot eind 2024. Het ministerie van OC&W stelt hiervoor in 2023 en 2024 jaarlijks € 400.000 beschikbaar.