Wethouders en kinderen testen speeltuin op toegankelijkheid

Woensdag 12 juni, Nationale Buitenspeeldag, testten in Zwolle wethouders samen met 25 kinderen een speeltuin op toegankelijkheid. De bestuurders wilden graag weten hoe zij er in hun eigen gemeente voor kunnen zorgen dat kinderen met én zonder beperking samen kunnen spelen.

De 25 kinderen, met en zonder beperking, kregen van Ilse van der Put, bendeleider van de Speeltuinbende (een testteam van kinderen met én zonder handicap) verschillende opdrachten: kijk of alle plekken wel toegankelijk zijn en of je je er welkom voelt.

Verbeterpunten

De kinderen namen hun opdracht serieus en lieten bij het testen hun fantasie de vrije loop. Hutten bouwen, palen beklimmen, voetballen en stoepkrijten: het kan allemaal. Toch blijven er verbeterpunten. Zo is de zandbak niet te bereiken voor iemand in een rolstoel en was meer ruimte om een speeltoestel handig geweest.

Samen spelen kan gewoon

Ilse van der Put had voor de test in gesprek met de wethouders uitgelegd hoe het komt dat kinderen met een beperking vaak niet in een speeltuin te vinden zijn. En wat een gemeente daaraan zou kunnen doen. De Speeltuinbende test speeltuinen in Nederland op toegankelijkheid én adviseert hoe het beter kan. Door de test door de kinderen te laten uitvoeren, laat de Speeltuinbende zien dat samen spelen gewoon kan en een toegankelijke speeltuin bijdraagt aan speelplezier voor alle kinderen.

Belangrijk dat iedereen mee kan doen

William Dogger, de wethouder die de testresultaten van de kinderen overhandigd kreeg: ´De gemeente Zwolle heeft zich aangesloten bij Iedereen doet mee!. Wij vinden het belangrijk dat iedereen in onze stad mee kan doen. Deze speelplek hebben we zo ontworpen dat alle kinderen er kunnen spelen. Wie kan nu beter beoordelen of dat gelukt is dan kinderen zelf? Ik ben blij met de opmerkingen van de Speeltuinbende, die laten zien dat we op de goede weg zijn én dat het altijd beter kan.'

Handreiking in ontwikkeling

Deze middag was een initiatief van het leernetwerk Samen Spelen, otstaan uit de koplopersgroep van het VNG-project Iedereen doet mee! Met de input van dit leernetwerk ontwikkelt de VNG samen met de Speeltuinbende nu de handreiking Samen Spelen ontwikkelen, die we na de zomer publiceren. 

Meer informatie