Onbeperkte democratie, dus ook voor mensen met een beperking

Het Democratiefestival staat in het teken van meedoen in de maatschappij. Daarbij moeten we de grote groep mensen met een beperking niet vergeten. Bij de VNG-tent kunt u hierover in gesprek met het VNG-projectteam Iedereen doet mee!

Daarnaast staan enkele speeddate sessies op het programma met onder anderen Martien Louwers, Yvonne van Delft en Jur Botter, wethouders van respectievelijk de gemeenten Arnhem, Leiden en Haarlem, en Jan Troost, voorvechter van de rechten van mensen met een beperking.

Ervaar de beperking

Kunt u blind uw boterham smeren? Weet u wat het is om dementie te hebben? Op het democratiefestival kunt u het even ervaren. Dit is niet hetzelfde als leven met een beperking, maar opent wel de ogen voor de obstakels die we in het dagelijks leven hebben opgeworpen.

Werk aan de winkel

Met het VN-Verdrag inzake de Rechten van Personen met een Handicap heeft Nederland zich verplicht te werken aan de geleidelijke verbetering van de algehele toegankelijkheid. Ook voor gemeenten zijn er daarmee een aantal verplichten bijgekomen, bijvoorbeeld het opstellen van een lokale inclusie agenda. Het projectteam Iedereen doet mee! kan u er alles over vertellen.

Doe inspiratie op

Veel gemeenten geven al actief vorm aan inclusie. Doe inspiratie op over de aanpak van Arnhem, Leiden en Haarlem. Of vraag Jan Troost hoe hij als ervaringsdeskundige zijn kennis inzet om gemeenten verder te brengen.