Kriens: Wees trots op je vak

Verwonderd was ik als 6-jarige op de loodzetters in de drukkerij waar wij boven woonden. Ze zorgden elke dag met het zetten van letters in spiegelschrift dat uiteindelijk de kranten van de pers rolden. Ze waren trots op hun vak, aldus Jantine Kriens, Algemeen directeur VNG, op de VNG Ambtelijke Top.

(fotograaf: Serge Ligtenberg)

Scharnier

'Trots en toewijding moeten weer terug komen, ook als het gaat om vakmanschap in gemeenten. Daar is veel vakmanschap: de GGD arts die weet hoe het met de kinderen gaat, de groenvoorziening van de begraafplaats, de baliemedewerker, allemaal mensen die in staat zijn te zien wie ze tegenover hen hebben en wat ze nodig hebben. Die de scharnier zijn tussen ambtelijke wereld en inwoners.

We zien dat het beleid aan het veranderen is. Het is niet meer zoals vroeger, maar het is belangrijk om echt evenwicht tussen beleid en uitvoering te herstellen. Dat mijn baas zei dat ik weer wat nieuws kon gaan doen na het schrijven van een nota, dan kan niet meer. Want dan begint het pas. Het gaat om de uitvoering’, aldus Kriens.

Dilemma

Burgers zouden moeten zien dat politiek gaat over keuzes die je maakt voor de kwaliteit van de samenleving. Die scharnierrol betekent dat je meer dan ooit beargumenteerd moet kunnen zeggen, als je dit wilt dan is dat het gevolg. We hebben daar nog een hoop te winnen. Het dilemma waar we mee zitten is hoeveel verschillen kunnen we aan in de samenleving? We maken van een probleem van een kleine groep mensen regelgeving voor iedereen. Wanneer waarschuw je de bestuurder dat er teveel willekeur optreedt.

Ook van VNG wordt ander vakmanschap gevraagd: hoe we in verhouding met overheden zeggen dit is wat we doen als gemeenten. Voor het nieuwe kabinet geldt dat ze eigenlijk geen onderwerp kunnen oppakken zonder inzet van gemeenten.

Meer informatie