Nieuw kabinet, ga mee in beweging Proeftuinen Maak Verschil

'Het eerste wat ik ga zeggen tegen het nieuwe kabinet is: jullie moeten ook leren. Ga mee in de beweging die we met de Proeftuinen een half jaar geleden in gang hebben gezet'. Dat zei Jantine Kriens, algemeen directeur van de VNG, gisteren tijdens de conferentie ‘Beproefd, gedurfd en versneld’.

Kriens: 'Werk vanuit de inhoud in plaats van structuren, met een attitude dat je van elkaar kan leren. We moeten de ontwikkeling van de hiërarchie platslaan en kijken wie wat waar toevoegt.' De conferentie van de Proeftuinen Maak Verschil vond plaats op 27 maart in Den Haag.

'Spring uit de vissenkom'

Jantine Kriens kreeg bijval van Erik Stam, hoogleraar Economie van ondernemerschap en innovatie aan de Universiteit Utrecht: 'Spring uit de vissenkom en werk grensontkennend.' De burgemeester van Haarlemmermeer, Theo Weterings, sloot daarop aan: 'De burger is niet geïnteresseerd in hóe we het oplossen, maar dát we het oplossen. Vanuit de opgave is het aan ons om de oplossing te vinden met de partners die daarbij nodig zijn.'

Regio als ontmoetingsruimte

'De regio is op zijn sterkst als deze dichtbij zichzelf blijft', aldus Kriens over de regionale aanpakken. Geert Teisman, hoogleraar Bestuurskunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, is het met haar eens. Teisman reflecteerde als wetenschapper op de Proeftuinen: 'De regio is niet in de eerste plaats een territorium, maar een ‘tussenruimte’, een informele ontmoetingsruimte waar overheden elkaar ontmoeten. Het Rijk is dan onderdeel van de regio en dat is adaptief bestuur.'

De directeur van het IPO, Henry Meijdam, vulde aan: “Het enthousiasme is gezaaid en de opbrengst moet worden geoogst. De regio moet minder bescheiden zijn. Zonder hen komt er niets van de grond.'

Oproep aan nieuw kabinet

De burgemeester van Zwolle, Henk Jan Meijer, roept namens de zes proeftuinregio's het volgende kabinet op via een statement (zie onderaan dit bericht) om samen werk te maken van economische structuurversterking. De regio's vragen het kabinet om partnerschap te bieden en te komen tot regiodeals, hiervoor de financiële arrangementen te organiseren, en één aanspreekpunt voor regio's aan Rijkszijde te creëren.

De regio's vragen ook om de mogelijkheden van wettelijke en financiële instrumenten voor regionaal-economische samenwerking te benutten, en te investeren in de benodigde kennis, competenties en vaardigheden.

Over de Proeftuinen

Op initiatief van BZK, VNG en IPO startten vorig jaar zomer zes proeftuinregio’s ‘Maak verschil’: Noordoost Fryslân, Metropoolregio Amsterdam, Regio Eindhoven, Regio Zwolle, Drechtsteden en Zeeland. De regioteams van deze proeftuinen organiseerden verschillende activiteiten om de aanbevelingen van het rapport ‘Maak verschil’ uit te werken aan de hand van de praktijk van regionaal economische samenwerking.

Tijdens de conferentie op 27 maart presenteerden de regioteams hun resultaten. De Proeftuinen gaan voorlopig door met hun activiteiten. 

Meer informatie

Hieronder de link naar de oproep van de zes Proeftuinregio's.

Kijk op de website van de Proeftuinen voor meer informatie: