Terugblik Dag van de Integriteit 2018

'Vertrouwen is essentieel voor integriteit.’ En: ‘De staat moet geheimen kunnen hebben, net als de burger.’ Met deze twee meningen brachten de hoofdsprekers op de Dag van de Integriteit 2018 het debat op gang.

Het thema van de Dag en Nacht van de Integriteit was dit jaar: de grenzen van integriteit. Waar liggen de grenzen van transparantie? Hoe bevorder je integriteit als er sprake is van wantrouwen of angst? En hoe belangrijk is #MeToo? Deze vragen kwamen ruimschoots aan de orde in de lezingen en deelsessies op de Dag van de Integriteit.

De Observant in Amersfoort zat op 27 september helemaal vol. Dagvoorzitter Marianne van den Anker verwelkomde de deelnemers, afkomstig van gemeenten, ministeries, provincies, waterschappen en andere organisaties. Dat deed zij namens de organisatiepartners CAOP, VNG, IPO, UvW en Ien Dales leerstoel.

Vertrouwen is als schone lucht, we kunnen niet zonderGezonde tegenspraak

Dr. Pauline Voortman, gepromoveerd op onderzoek naar vertrouwen, trapte de dag af met een verhaal over het belang en de noodzaak van vertrouwen in een organisatie. Een cultuur van vertrouwen zorgt voor gezonde tegenspraak. Ook durven mensen in een vertrouwenscultuur eerder hulp te vragen, acceptabele risico’s te nemen en fouten toe te geven. Voor het versterken van integriteit is vertrouwen essentieel en dat begint vooral bij zelfreflectie en samen evalueren.

 

Er is geen organisatie transparanter dan de bureaucratie

 

 

Staat heeft geheimen nodig

Prof. dr. Paul Frissen is auteur van ‘Het geheim van de laatste staat. Kritiek van de transparantie’ en bestuursvoorzitter van de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur, gaf fundamentele kritiek op het verlangen naar transparantie. De bonnetjesaffaire blijft ons achtervolgen, in het verlangen naar volledige transparantie. Volgens Frissen heeft de staat geheimen nodig om onze rechten op geheimen te kunnen beschermen. Burgers moeten hun opvattingen niet alleen vrij kunnen uiten, maar deze ook kunnen verbergen, net als hun privéleven.

Meer informatie

Zie voor het volledige verslag inclusief de sfeerimpressies van de deelsessies