De Wet betaalbare huur, die op 1 juli 2024 in werking is getreden, heeft ook gevolgen voor gemeentelijke verhuurverordeningen. Daarom hebben we onze Model Verhuurverordening bijgewerkt. Gemeenten kunnen hun verhuurverordening met behulp hiervan aanpassen.

Ga naar de ledenbrief over de Model Verhuurverordening

Geen specifieke eis woningwaarderingsstelsel meer nodig

Op grond van de Wet goed verhuurderschap kan de gemeenteraad besluiten om een verhuurvergunning in te voeren voor verblijfsruimten van arbeidsmigranten en/of reguliere woonruimte in delen van de gemeente. Een vergunningseis kon zijn dat de verhuurder zich aan het woningwaarderingsstelsel (WWS) moet houden.

Door de Wet betaalbare huur is dit vanaf 1 juli een algemene regel geworden waaraan elke verhuurder zich moet houden. Daarom is dit onderdeel in de modelverordening vervallen.

Boetetabel voor gemeenten met en zonder verhuurverordening

Als de gemeente een verhuurverordening opstelt, kunnen de boetehoogtes daarin worden opgenomen. In de Model Verhuurverordening staat een voorbeeld van een boetetabel.

Als de gemeente alleen handhaaft op de algemene regels uit de Wet betaalbare huur is het logischer hiervoor een beleidsregel op te stellen. De boetetabel biedt ook daarvoor een goede basis.

Verhuurverordening aanpassen voor 1 juli 2025

Gemeenten hebben tot 1 juli 2025 de tijd om hun verhuurverordening aan te passen. De huidige vergunningsvoorwaarden in relatie tot de huurprijzen blijven namelijk van kracht tot 1 jaar na inwerkingtreding van de Wet betaalbare huur.