Beleidsadviseur Wet kwaliteitsborging bouwen (24 uur)

VNG

Door de Omgevingswet zijn begin 2024 de vergunningverlening voor bouwen en het toezicht op de bouwkwaliteit veranderd. Private kwaliteitsborgers nemen taken over die eerst bij gemeenten lagen. Voorlopig alleen voor eenvoudige nieuwbouw, maar op termijn voor veel meer bouwprojecten. Jij toetst de veranderingen bij gemeenten en omgevingsdiensten, bereidt onze standpunten voor en komt met voorstellen voor verbetering.

Stap naar voren als beleidsadviseur Wet kwaliteitsborging bouwen.

Wat ga je doen?

Als onderdeel van de Omgevingswet is de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) dit jaar in werking getreden. Daardoor zijn de verantwoordelijkheden voor de bouwkwaliteit veranderd. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) ondersteunt gemeenten bij deze transitie en behartigt de belangen van gemeenten bij de doorontwikkeling en uitbreiding van de nieuwe wijze van kwaliteitsborging. Je maakt onderdeel uit van het team Leefomgeving, maar werkt nauw samen met Wkb-team binnen ons Programma Omgevingswet.

Je adviseert over beleidswijzigingen rond de Wkb, zoals een ingebruiknamebesluit, over uitbreiding van de Wkb met verbouwactiviteiten en gevolgklassen 2 en 3. Je reageert op internetconsultaties over wijzigingen in het besluit bouwwerken leefomgeving met betrekking tot de kwaliteitsborging. Je volgt ontwikkelingen in het CO-stelsel: dit gaat over de certificering voor het werken aan gasverbrandingsinstallaties. Gemeenten hebben hierin een handhavingsplicht. Samen met het Wkb-team, dat zich met proefprojecten en met de implementatie van de wet bezighoudt, analyseer je knelpunten die de achterban inbrengt en kaart je deze zo nodig aan bij het ministerie. Je onderhoudt contacten met gemeenten en omgevingsdiensten, met de bestuurlijke portefeuillehouders vanuit de VNG-commissie, met het ministerie en met de verschillende stakeholders. Je organiseert de periodieke VNG-klankbordgroep Wkb en je bent deelnemer aan de VNG-contactgroep Bouw/VTH. Tot slot denk je mee over ontwikkelingen rond de bouwregelgeving in brede zin samen met de directe collega’s die hiermee bezig zijn. Kortom geen dag is hetzelfde.

Waar maak je deel van uit?

Bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten werken we vanuit de omkeringsgedachte. Voor ons zijn gemeenten de eerste overheid, omdat zij het dichtst bij de inwoner staan. Daarom helpen we gemeenten een stap naar voren te zetten, zodat ze hun inwoners optimaal kunnen bedienen. Omdat we 342 gemeenten ondersteunen en zij ook onze agenda bepalen, maken we landelijk het verschil.

Als Beleidsadviseur Wet kwaliteitsborging bouwen ben je onderdeel van het team Leefomgeving. Dit team bestaat uit ongeveer 50 medewerkers die kennis hebben van het fysieke domein. Binnen dit team maak je deel uit van het cluster bouwen en wonen. De medewerkers van het cluster zijn beleidsadviseurs volkshuisvesting, grondzaken en bouwzaken.

Wat bieden we jou?

Je krijgt een contract voor een jaar, met uitzicht op verlenging bij goed functioneren en gelijkblijvende bedrijfsomstandigheden. Jouw salaris bedraagt maximaal € 6.110 ,- bruto per maand bij een 36-urige werkweek (inschaling vindt plaats volgens cao rijk schaal 11). Daarnaast is de inschaling afhankelijk van opleiding en werkervaring. Je krijgt een individueel keuzebudget (IKB) dat bestaat uit 16,3% van jouw salaris en is opgebouwd uit het vakantiegeld van 8% en de eindejaarsuitkering van 8,3%. Je kunt zelf kiezen hoe je het IKB inzet. Bijvoorbeeld voor een fiets, sport of extra verlof. Je krijgt een volledige reiskostenvergoeding met NS Businesscard.

Je geeft zelf sturing aan je carrière. Wij ondersteunen jou daarin met de benodigde faciliteiten om te leren en jezelf te ontwikkelen. Je krijgt de ruimte om zelf te bepalen hoe je je werkdag invult. Wij verwachten dat je de werkzaamheden minimaal de helft van de tijd vanuit ons kantoor in Den Haag verricht. Dan werk je in een
mooie werkomgeving in een monumentaal pand; de Willemshof. Daarnaast kun je rekenen op goede lunchopties in ons bedrijfsrestaurant!

Detachering behoort tot de mogelijkheden waarbij je je eigen arbeidsvoorwaarden en rechtspositie behoudt. Je blijft namelijk in dienst bij je huidige werkgever en je wordt uitgeleend aan de VNG.

Wat neem je mee?

Je beschikt over hbo- of wo-werk- en -denkniveau in een bouwkundig, juridisch, bestuurskundig of in een ander vergelijkbaar vakgebied. Je hebt minimaal vijf jaar relevante werkervaring in de rol van adviseur, consultant, beleidsmedewerker of soortgelijk op het vlak van vergunningverlening, toezicht en handhaving in de bouw bij of in opdracht van gemeenten. Je werkt in hoge mate zelfstandig. Daarnaast ben je ook een teamspeler met een lerende houding; je zoekt anderen op en werkt samen aan het afgesproken doel. We werken namelijk voor onze leden: de gemeenten. Je hebt de analytische vaardigheden om situaties goed te beoordelen en je beschikt over uitstekende mondelinge en schriftelijke vaardigheden.

Bij de VNG hechten we waarde aan het vergroten van diversiteit binnen de organisatie. Verschillende perspectieven, achtergronden en inzichten vergroten onze denkkracht en handelingsperspectieven, zodat we optimaal aansluiten bij de behoeften van onze leden, de gemeenten. Ook als je jezelf niet 100% herkent in de gevraagde kenmerken van de functie, nodigen we je van harte uit om te solliciteren. Jouw persoonlijke ervaringen en/of levensverhaal kunnen behulpzaam zijn om buiten de kaders te denken.

Stap naar voren: solliciteer direct

Ben jij de initiatiefrijke Beleidsadviseur Wet kwaliteitsborging bouwen die we zoeken? Solliciteer vóór 5 oktober 2024.

Voor meer informatie over de functie kun je terecht bij Cobie Gardien, adviseur Wkb: 06-28728798. Of Jeroen de Leede, clustercoördinator bouwen en wonen: 06-22761791. Voor meer informatie over het sollicitatieproces kun je terecht bij Team HR van de VNG: 070-3738400.

De VNG zoekt zelf haar kandidaten, aanbiedingen van derden worden niet op prijs gesteld.
 

Stap naar voren als beleidsadviseur Wet kwaliteitsborging bouwen