Veel gemeenten werken op dit moment al samen met het Informatieknooppunt Zorgfraude (IKZ). Per 1 januari 2025 wordt het IKZ een rechtspersoon met een wettelijke taak. Dit houdt in dat alle gemeenten bij wet zijn aangesloten en verplicht zijn vermoedens van zorgfraude bij het IKZ te melden.

Tot op heden vond samenwerking middels het IKZ-convenant plaats, maar met de komst van de Wet bevorderen samenwerken en rechtmatige zorg (Wbsrz) komt daar verandering in. 

De wet geeft gemeenten, zorgverzekeraars en zorgkantoren meer ruimte om fraudesignalen uit te wisselen

Enerzijds houdt dit in dat gemeenten in staat moeten zijn om signalen van zorgfraude te melden bij het IKZ. In antwoord op deze melding ontvangen gemeenten, indien er informatie over een zorgbedrijf is, deze informatie van het IKZ voor hun eigen (fraude)onderzoek. Anderzijds ontvangen gemeenten informatieverzoeken van het IKZ om informatie over een zorgbedrijf te delen. 

In voorbereiding op de invoering van de wet moeten gemeenten het volgende weten en kunnen:

  • Weten wanneer zij signalen van fraude bij het IKZ moeten melden;
  • Beschikken over de gegevens die zij moeten aanleveren bij het IKZ (bijvoorbeeld gegevens over het domein Wmo of Jeugdwet, over het aantal afgegeven beschikkingen en/of gegevens over en afkomstig uit afgeronde (fraude)onderzoeken); 
  • Een IKZ-meldproces voor informatie-uitwisseling met het IKZ inrichten;
  • Een verantwoordelijke aanwijzen voor het melden van signalen aan het IKZ (dit is bij voorkeur iemand die inhoudelijk inzicht heeft in het onderzoek). 

De VNG neemt als partner van het IKZ deel aan de werkgroep 

Vanaf november delen we aanvullende informatie zodat gemeenten zich goed kunnen voorbereiden op het werken met de Stichting IKZ. Is uw gemeente al klaar voor de Stichting IKZ per januari 2025? Of heeft u nog behoefte aan specifieke ondersteuning? Laat het ons dan vooral weten. 

Meer informatie