Nieuws
Voorzitter Sharon Dijksma en directeur Leonard Geluk spraken vandaag met de informateurs en onderhandelaars van de formerende partijen. Ook de voorzitters en directeuren van IPO en UvW waren aanwezig. Onze boodschap was helder: met het nieuwe kabinet willen we de grote vraagstukken van Nederland oplossen.
Het CBS maakt al jaren een inschatting van het aantal dakloze mensen in Nederland. De cijfers over 2023 laten een stijging zien met 15% naar 30.600 personen, na een daling in 2022. De stijging komt niet onverwacht: al langere tijd zijn er duidelijke signalen van toenemende druk op de maatschappelijke opvang.
De VNG werkt samen met BZK, Aedes, de Woonbond, VTW en SVWN aan een update van de Handreiking Prestatieafspraken. Deze handreiking wordt toegesneden op de Wet versterking regie volkshuisvesting (Wvrv). Via een vragenlijst inventariseren we welke informatie gemeenten daarvoor nodig hebben.
Het gaat niet meer lukken om de Wet woonplaatsbeginsel per 1-1-2025 te laten ingaan. Dat moesten de VNG en staatssecretaris Van Ooijen afgelopen week concluderen in het bestuurlijke overleg Wmo. Een vervelend bericht voor gemeenten, die al lang wachten op de invoering van deze wet en het nieuwe verdeelmodel.
Gemeenten krijgen nieuwe financiële mogelijkheden om hun wegen veiliger te maken. Dit geld komt uit de Investeringsimpuls Verkeersveiligheid, waarmee het rijk 500 miljoen euro beschikbaar stelt tussen 2020 en 2030.
Als een gebouw afwijkt van de bouwregels, heeft de gemeente een beginselplicht tot handhaven. In bepaalde situaties kan de gemeente afgezien van handhaving en beslissen dat het gebouw in gebruik mag worden genomen. Over een zogeheten ingebruiknamebesluit is een internetconsultatie gepubliceerd.
Gemeenten verwerken steeds meer gevoelige data en moeten kunnen verantwoorden of gegevens bij hen in veilige handen zijn. ENSIA speelt hierbij een cruciale rol. In een interview geeft Sandra Paulusma, ENSIA-coördinator bij de gemeente Zoetermeer, tekst en uitleg over het nut en de noodzaak van ENSIA.