Nieuws
Op verzoek van de VNG boog een expertiseteam zich over de langetermijnstrategie voor een mogelijke pandemie. 9 juni verscheen het rapport. Belangrijkste conclusie: als de samenleving zoveel mogelijk open moet blijven, start dan nu het gesprek over de impact van maatregelen en investeer in buffers en opties.
Eind maart presenteerde de minister van Financiën het eerste concept van het Nederlandse plan voor het Europees coronaherstelfonds. Na herhaaldelijke oproepen van de VNG, IPO en UvW is er vervolgens een raadplegingsproces gestart. Inmiddels heeft er een gesprek met de minister plaatsgevonden.
De regering heeft de opdracht gekregen van de Tweede Kamer om gemeenten te betrekken bij de voorbereiding en uitwerking van de langetermijnaanpak van corona. De VNG is meer dan bereid om hierover met de verantwoordelijke ministers en departementen in gesprek te gaan.
De VNG heeft bij de politieke partijen die op 20 januari het coronadebat voeren met het kabinet aandacht gevraagd voor de uitstaande schuldenlast van ondernemers, het afnemende draagvlak onder ondernemers en de noodzaak van een herstel- en steunplan voor getroffen sectoren.
Kunnen huurders van horeca- en winkelpanden bij omzetverlies door de coronacrisis aanspraak maken op vermindering van de huurprijs? De Hoge Raad geeft aan in welke gevallen dat kan en levert ook een model om die verlaging te berekenen. Dit arrest is relevant voor gemeenten die zulke panden verhuren.
Alle gemeenten hebben tijdens de ALV ingestemd met de motie ‘Evenwicht in coronamaatregelen’. De motie roept op om een coronabeleid te ontwikkelen met een langetermijnperspectief en een bredere gelijkwaardige afweging bij de te nemen maatregelen.
COVID-19 blijft nog wel even onder ons. En ook als het zou uitdoven moeten we de lokale impact ervan niet onderschatten. De VNG-commissie sociale impact COVID-19 roept op blijvend alert te zijn. In het rapport ‘Sociaal beleid in de harmonicasamenleving’ werkt de commissie 3 lijnen uit.