Wilt u aan de slag met het duurzaam herinrichten van civiele werken in uw gemeente? Sluit dan aan bij de expeditie van 10 publieke opdrachtgevers die tips en ervaringen uitwisselen. De gemeente Nijmegen deelt concrete lessen over aanzienlijke besparingen bij de herinrichting van de Malderburchtstraat.
De gemeente Soest is, als eerste gemeente vanuit het VNG-programma CO2-reductie door gemeenten, gecertificeerd voor niveau 3 op de CO2-Prestatieladder. 'Het laat zien dat we goede stappen maken als het gaat de energietransitie en het terugdringen van onze CO2-uitstoot', zegt wethouder Nermina Kundić.
In de regio Gooi- en Vechtstreek wordt op 29 oktober een digitale marktplaats voor de buitenruimte gelanceerd. Die kan overheden laagdrempelig inzicht geven in het aanbod van en de vraag naar producten, materialen en grondstoffen voor de buitenruimte en daarmee hergebruik en CO2-reductie stimuleren.
Heeft uw gemeente praktijkervaring opgedaan met duurzame grond-, weg- en waterbouw? Deel deze dan met andere gemeenten via de VNG Databank Praktijkvoorbeelden. Zo inspireert u eenvoudig andere gemeenten met uw voorbeeld.
Staat u aan het begin van een project om doelgroepenvervoer/regiotaxi opnieuw aan te besteden? Heeft u de ambitie om dit emissieloos vervoer te laten zijn de komende jaren? Meld u aan voor de buyer group Doelgroepenvervoer/regiotaxi en ontvang deskundige begeleiding om uw ambities te realiseren.
Hoe kan de uitstoot van CO2 worden verminderd door wegen anders te ontwerpen? Het eerste deel van het onderzoek hiernaar, op verzoek van de VNG, benoemt een aantal kansen. Arthur ter Weeme, die als directeur van het GNMI dit onderzoek begeleidt, licht een tipje van de sluier op en kijkt vooruit.
Gemeenten hebben bij de vernieuwing van buitenverlichting veel opties. Met energiezuinige alternatieven kunnen ambities uit gemeentelijke klimaatplannen concreet worden ingevuld. Om beleidskeuzes makkelijker te maken, ontwikkelde de VNG samen met CE Delft en Tauw, in afstemming met 30 gemeenten, een tool.
De VNG organiseert online inspiratiesessies waarin gemeenten hun best practice delen op het gebied van CO2-reductie in de GWW. De gemeente Oss was de eerste. Wie volgt?
Gemeente Leidschendam-Voorburg is gestart met het behalen van het certificaat voor de CO2-Prestatieladder op niveau 3. Bekijk de video waarin medewerkers vertellen waarom ze het belangrijk vinden om de CO2-footprint van de gemeente in kaart te brengen met de ladder.
VNG, Rijk, IPO en UVW willen volgend jaar met andere publieke opdrachtgevers starten met dertien buyer groups. Daarmee zetten ze een volgende stap in het benutten van hun gezamenlijke inkoopkracht voor klimaatimpact.