Ap Reinders, wethouder van Haarlemmermeer en lid van de VNG-commissie Europa en Internationaal, was op de Filipijnen om een bijdrage te leveren aan het project van VNG International voor een duurzaam ontwikkelde baai van Manilla. Daarnaast sprak hij met vertegenwoordigers over intergemeentelijke samenwerking.

Na de lokale verkiezingen op 13 mei 2019 heeft de LCP (de Filipijnse counterpart van de VNG) een nieuw bestuur gekozen. Doel van deze reis was om het gezamenlijke project van de Nederlandse en Filipijnse regering onder de aandacht te brengen van de nieuw gekozen bestuurders.

Intergemeentelijke samenwerking

Het thema van het project is intergemeentelijke samenwerking als middel om de grote opgaven waar gemeenten voor staan het hoofd te bieden. Intergemeentelijke samenwerking is nog niet heel bekend op de Filipijnen maar past wel in de structuur en werkwijze van de lokale overheden. Ap Reinders heeft in een toelichting een aantal mogelijkheden en uitdagingen uit de Nederlandse context gedeeld en besproken met de collega’s van de Filipijnen.

Verder is kennis gemaakt met Evelio Leonardia, de nieuwe president van de Filipijnse vereniging van steden en burgemeester van de stad Bacolod. Ook was de Edgardo Labello aanwezig, voorzitter van de vereniging en burgemeester van de stad Cebu, partnergemeente van Haarlemmermeer.

Workshop afvalmanagement

Ook was er een workshop voor milieu- en planningsmedewerkers van steden en gemeenten in de baai van Manilla. De workshop was gericht op afvalmanagement en intergemeentelijke samenwerking. Voor veel medewerkers was het de eerste keer dat ze met buurgemeenten om tafel zaten om gezamenlijke problemen en oplossingen te bespreken.