De Belastingdienst heeft de modelovereenkomsten-wet DBA van de VNG goedgekeurd. De VNG koos ervoor drie modellen op te stellen. De drie verschillende modelovereenkomsten passen bij diverse soorten opdrachten.

Bij de beoordeling van de modelovereenkomsten heeft de Belastingdienst alleen de artikelen getoetst die van belang zijn voor de dienstbetrekking.

Aanpassingen

Uiteraard kan de VNG niet alle situaties in een modelovereenkomst vatten. U kunt uw eigen aanpassingen maken, maar de geel gemarkeerde artikelen mogen niet worden veranderd. (Andere artikelen kunt u aanpassen zo lang ze niet in strijd zijn met de geel gemarkeerde artikelen.) Elke modelovereenkomst is voorzien van een toelichting. Zie ook de algemene toelichting onderaan dit bericht.

Voorlichtingsbijeenkomsten

In welke gevallen gebruikt men een modelovereenkomst? In welke situaties is een modelovereenkomst een geschikt instrument? We begrijpen dat er bij gemeenten nog vragen leven over de werking van de Wet DBA. Daarom organiseren we voorlichtingsbijeenkomsten, de data staan nog niet vast. U kunt zich alvast aanmelden: stuur een e-mail naar secr_ecwgo@vng.nl. Vermeld als onderwerp Wet DBA en geef ons uw voor- en achternaam, functie en gemeente door.

Meer informatie

Hieronder de modelovereenkomsten en de algemene toelichting. De VNG stuurt gemeenten zo spoedig mogelijk een ledenbrief over dit onderwerp.

Zie ook