De VNG en Ieder(in) ontvingen signalen dat gesprekken tussen gemeenten en inwoners met een beperking in de coronacrisis stil zijn komen te liggen. Ook met de geleidelijke openstelling is het niet vanzelfsprekend dat overleggen meteen weer worden opgepakt.

Dit vanwege de druk op de gemeentelijke organisatie, omdat digitale overlegvormen niet voor iedereen toegankelijk zijn, of omdat niet iedereen zich veilig voelt bij fysieke bijeenkomsten. De projecten Iedereen doet mee! (VNG) en Niets Over Ons Zonder Ons (Ieder(in)) geven hieronder aandachtspunten en tips voor samenwerking.

We besloten om de trainingen digitaal aan te bieden, dat leverde onverwachts veel positieve reacties op.

Positieve reacties op digitaal aangeboden trainingen

Xandra Koster, projectleider Niets Over Ons Zonder Ons: 'Wij hadden diverse trainingen voor ervaringsdeskundigen op de planning staan maar door corona konden die fysiek niet doorgaan. Vervolgens besloten we om de trainingen digitaal aan te bieden en dat leverde onverwachts veel positieve reacties op. Diverse mensen gaven aan nu wel gekomen te zijn omdat het online was en ze er niet voor hoefden te reizen. De techniek was in het begin soms wel een drempeltje, maar in de bijna alle gevallen was dat makkelijk te overwinnen en waren de ervaringen positief.'

Houd contact: tips om het gesprek weer op te pakken

In heel veel gemeenten werken inwoners met een beperking samen met de gemeente. Het is belangrijk elkaar niet uit het oog te verliezen, ook wanneer het contact even stil is komen te liggen.

Enkele tips om het gesprek weer op te pakken op basis van ervaringen van gemeenten en ervaringsdeskundigen:

  • Vrijwel alle overleggen kunnen digitaal plaatsvinden. Grote kans dat er juist meer mensen aanhaken, omdat er geen reistijd voor nodig is.
  • Doe een belronde om te inventariseren hoe het met iedereen is. Bespreek of men nog tijd en energie heeft voor de overleggen en zo ja, elke vorm de voorkeur heeft.
  • Ga na of iedereen de middelen heeft voor digitale overleggen. En of het middel (Skype, Microsoft Teams, Zoom, of iets anders) voor iedereen te gebruiken is. Stichting Accessibility heeft de meest gebruikte programma’s onderzocht op toegankelijkheid, lees de resultaten.
  • Oefen zo nodig met degenen die daar behoefte aan hebben.
  • Vraag altijd van tevoren of er extra voorzieningen nodig zijn, zoals een tolk, zowel bij digitale als fysieke overleggen, en regel deze.
  • Grote kans dat er een dubbele vorm ontstaat van digitale overleggen, individuele input via de mail of telefoon en fysieke bijeenkomsten. Communiceer daar duidelijk over.

Ik heb de laatste tijd iedereen telefonisch gesproken of app-contact gehad, om elkaar niet uit het oog te verliezen.

Lieke Helmes, projectleider Toegankelijk Zwolle: 'De komende tijd organiseren we elke twee weken een overleg om ervaringen en ideeën uit te wisselen. Dat doen we op inschrijving, met maximaal 10 mensen. Je merkt dat daar veel behoefte aan is en door het vaker te organiseren, kunnen we het klein houden. Daarnaast heb ik de laatste tijd iedereen telefonisch gesproken of app-contact gehad, om elkaar niet uit het oog te verliezen.'

Wees voorbereid op een tweede golf

Misschien starten de fysieke bijeenkomsten weer op en heeft u een mooi evenwicht gevonden. Toch is het goed om voorbereid te zijn op een eventuele tweede golf, zodat dan niet alles stil komt te liggen. Organiseert u weer fysieke bijeenkomsten? Maak nu ook afspraken over een digitale vorm ter vervanging, mocht het nodig zijn.

Rinske Duifhuizen, programmamanager inclusie in Gooise Meren: 'Vorige week hebben we elkaar voor het eerst weer fysiek ontmoet in het gemeentehuis. Dat vonden de leden van het Platform Gooise Meren Toegankelijk echt wel veel fijner dan digitaal. Al wilde een deel van de mensen nog niet deelnemen, zij voelden zich kwetsbaar. Met hen hebben we telefonisch of per e-mail contact.”

Meer informatie