Beverwijk sloot zich als een van de eerste gemeenten aan bij de RetailDeal: een samenwerking tussen brancheorganisaties, vastgoedorganisaties en overheden met als doel de detailhandel en winkelgebieden vitaal te houden. De gemeente slaagde erin de leegstand in het stadscentrum sterk terug te dringen.

Koning Willem Alexander bracht 13 februari samen met staatssecretaris Mona Keijzer (EZK) een werkbezoek aan Beverwijk in het kader van de detailhandel in binnensteden. Vooral in middelgrote steden staat de detailhandel voor de grote uitdaging om aantrekkelijk te blijven voor consumenten die vaker online shoppen of in een grote stad gaan winkelen.

Visie voor het centrum

De gemeente Beverwijk ontwikkelde in 2015 een visie voor het centrum. De inrichting werd aangepast, winkels zijn dichter bij elkaar geplaatst en een er is een marketingstrategie ontwikkeld. Daarbij zijn alle stakeholders en belanghebbenden betrokken: ondernemers, pandeigenaren, bewoners en bezoekers.

Inspiratie voor andere steden

Inmiddels is de leegstand meer dan gehalveerd en zijn dertig nieuwe winkels geopend. De aanpak van Beverwijk kan een inspiratie zijn voor andere Nederlandse steden die te maken hebben met leegstand in het stadscentrum.

Meer informatie