Ongeveer 13 miljoen Nederlanders mogen op woensdag 21 maart naar de stembus. Maar waar precies kunnen ze stemmen? Het platform 'Waar is mijn stemlokaal?' helpt kiezers om hun dichtstbijzijnde stembureau te vinden. Bezoekers kunnen hier zoeken op een kaart. 

Open Data Standaarden

VNG Realisatie heeft specificaties opgesteld voor het aanleveren van de gegevens van de stembureaus. Hiermee hebben 380 gemeenten op een uniforme wijze hun lijst met stembureaus aangeleverd aan de Open State Foundation. In het verleden waren de locatiegegevens van de stembureaus verdeeld over 380 gemeentelijke websites en in 380 verschillende vormen beschikbaar. De Open State Foundation heeft de onderliggende datasets nu dus gestandaardiseerd en beschikbaar gesteld. Deze bestanden kunnen door iedereen vrijuit worden hergebruikt voor andere toepassingen.

Anderhalf miljoen gebruikers

Deze standaardisatie is een onderdeel van de praktijkbeproeving Open Data Standaarden. Stembureaus komen voor op de zogenoemde High Value Datalijst. Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 zijn de gegevens van stembureaus hergebruikt door verschillende regionale media. In combinatie met een koppeling met Facebook leidde dit tot meer dan anderhalf miljoen Nederlanders die gebruik hebben gemaakt van deze dataset. Dit grote aantal gebruikers toont de meerwaarde aan van standaardisatie en centrale beschikbaarstelling.

Het platform Waar is mijn stemlokaal? is een initiatief van Open State Foundation met steun van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in samenwerking met VNG Realisatie en Civity.

Meer informatie