De VNG heeft bij de politieke partijen die op 20 januari het coronadebat voeren met het kabinet aandacht gevraagd voor de uitstaande schuldenlast van ondernemers, het afnemende draagvlak onder ondernemers en de noodzaak van een herstel- en steunplan voor getroffen sectoren. 

Gemeenten zien een kloof tussen het positieve macro-economisch landelijk beeld en de negatieve gevolgen op lokaal niveau voor ondernemers in de retail, detailhandel, gastvrijheidssector en de culturele sector. De vitaliteit van binnensteden en van kernen wordt aangetast en daarmee verschraalt het voorzieningenniveau. In afwachting van perspectief bieden gemeenten al bijna 2 jaar extra inzet en ondersteuning aan ondernemers. De VNG vraagt de kamer hier nadrukkelijker aandacht voor te hebben. Dat  is belangrijk voor de erkenning van de problematiek voor de getroffen sectoren en de gevolgen die dit heeft in onze gemeenten op de korte en langere termijn. Het gaat over de veerkracht van ondernemers in onze gemeenten: hun psychisch welbevinden en hoe zij moeten omgaan met een gebrek aan perspectief.

Motie Evenwicht in coronamaatregelen

Perspectief voor de midden- en lange termijn is noodzakelijk. Tijdens de Algemene Ledenvergadering van de VNG is de motie 'Evenwicht in coronamaatregelen' unaniem aangenomen. Gemeenten vinden het noodzakelijk om een perspectief voor de lange termijn samen met het kabinet en sectoren uit te werken. We vragen dan ook nogmaals de aandacht voor deze motie. 

Schuldenlast ondernemers

Het huidige steunpakket bereikt weliswaar de meeste ondernemers maar in de praktijk blijkt dat voor hen niet voldoende om uit te komen. Veel getroffen ondernemers hebben geen reserves (meer) om gebrek aan inkomsten te overbruggen. We vragen opnieuw aandacht voor de uitstaande schuldenlast van ondernemers en de gevolgen die dat heeft voor hen en voor onze gemeenten (denk aan schuldenproblematiek, toename leegstand, ondermijning). Voor ons is dat ook aanleiding in overleg te treden met het kabinet gekoppeld aan opties daar wat aan te doen.

Toenemende weerstand 

We merken bij ondernemers toenemende weerstand tegen de maatregelen mede omdat ze niet goed uitlegbaar zijn, bijvoorbeeld omdat besmettingen niet overwegend plaatsvinden in de sectoren die worden gesloten zoals retail, detailhandel, gastvrijheidssector en de culturele sector. Verder zien we dat:

  • Het voor gemeenten aan de grens enorm ingewikkeld is om te gaan met de gevolgen van ander beleid in de buurlanden – een open samenleving versus een lockdown in Nederland. Dat benadrukt de noodzaak tot meer afstemming en uniformering met de buurlanden.
  • Ondernemers in de gastvrijheidssector en de cultuursector worden al langdurig het hardst geraakt. We vragen het kabinet om voor hen volledige compensatie te regelen en het gesprek aan te gaan met deze sectoren en gemeenten over de toekomst. Ook roepen we het kabinet op om om voor de komende persconferentie duidelijkheid te verschaffen aan deze sectoren over openstelling.
  • Gemeenten hebben dagelijks contact met hun ondernemers. Zij maken zich zorgen om mentale weerbaarheid en welbevinden van ondernemers.

Meer informatie