In het voorjaar heeft de VNG een oproep gedaan aan gemeenten en schoolbesturen over hun ervaringen met de normbedragen onderwijshuisvesting. Naar aanleiding van de resultaten en eerdere signalen onderzoekt de VNG de mogelijkheden om de normbedragen te variƫren en actueel te houden.

De resultaten van deze oproep zijn door Bouwstenen voor Sociaal gepubliceerd: de budgetten zijn te laag. Hoog tijd voor verandering van de aanpak. De wijzigingen in systematiek zijn ingewikkeld en invoering ervan kan daardoor pas in 2019.

Advies voor 2018

Gemeenten moeten er in 2018 rekening mee houden dat de normen zijn achtergebleven bij de bouwkosten en dat de bouw van een school niet kan tegen de normbedragen. In onderstaand bericht van Bouwstenen voor Sociaal staan de cijfers die volgens de huidige VNG modelverordening de stijging van de normbedragen bepalen.

Mogelijk is deze prijsstijging in sommige gemeenten hoger. Veel gemeenten passen al jaren kredieten bij tijdens de uitvoeringsfase. Ook in 2018 zal dat in sommige gevallen noodzakelijk zijn, vanwege specifieke lokale omstandigheden, de overspannen bouwmarkt en aanvullende kwaliteitseisen.

Meer informatie

Zie ook