Het eerste nummer van het VNG Magazine van dit jaar staat in het teken van participatie en integratie. In het themanummer staat onder meer een reportage over de gemeente Harderwijk en de regio Alkmaar die stevig regie voeren op de integratie van vluchtelingen.

Dat gemeenten er bovenop moeten zitten, vindt ook wethouder Froukje de Jonge van Almere. Zij is in de G32 ‘trekker’ van de themagroep Vergunninghouders. Ze is het ermee eens dat gemeenten de verantwoordelijkheid voor de inburgering van vergunninghouders weer naar zich toe trekken.

Lessen trekken

In een interview pleit ze er ook voor dat gemeenten goed onderzoeken hoe ze dat het beste kunnen doen, en ook dat ze lessen trekken uit wat er in het verleden niet goed is gegaan. ‘We zijn in het verleden niet heel succesvol geweest in het op een goede manier laten meedoen van mensen die naar ons land kwamen,’ zegt De Jonge.

Bossche Sferen

In het themanummer staat ook een reportage over de aanpak Bossche Sferen: ontmoetingen tussen statushouders en Bosschenaren rond negen thema’s, waaronder kunst, maatschappij, en mens en werk.

Meer informatie