Hoe maakt u het verschil? Hoe ver kijkt u vooruit? Met deze vragen zijn we het VNG Jaarcongres gestart. Burgemeester en gastheer namens de regio Westfriesland, Jan Nieuwenburg, opende het congres: ‘kijk naar de mensen die hier actief zijn, actief werken en geniet van de omgeving', gaf hij alle aanwezigen mee.

Vervolgens nam Jan van Zanen het woord. In zijn openingsspeech zei hij dat het voelde als ‘thuiskomen’ in de gemeente Hoorn. Tijdens de plenaire sessie van vanochtend kwamen diverse sprekers aan het woord, allemaal passend binnen het thema: gemeenten in de wereld: samen maken we het verschil. 

Simon Groot over betere groentezaden

Simon Groot reisde vanuit Westfriesland de wereld over om miljoenen boeren in Azië en Afrika van betere groentezaden te voorzien. In 2019 won hij de prestigieuze World Food Prize; ook wel bekend als de Nobelprijs voor voedsel voor zijn project ‘East-West Seed. Samen met Ruben Maes blikte hij terug op de afgelopen jaren.

Rocky Hehakaija: ‘vertrouwen en autonomie’ 

Met haar stichting Favela Street wil Hehakaija een nieuwe generatie sterke rolmodellen creëren in verschillende achterstandswijken. ‘Mijn voetbal is daarbij mijn instrument’. Door het organiseren van voetbalcompetities en kickboks evenementen helpt ze meiden met een niet-westerse achtergrond zich persoonlijk te ontwikkelen. Wat ze daarbij nodig heeft van gemeenten is vertrouwen en autonomie. ‘Op onze eigen kracht kunnen we het meeste doen, want wij weten het beste wat er speelt in zo’n buurt’.  

Jannemarie de Jong: ‘de 22e eeuw begint nú’

Het is belangrijk voor gemeenten om vooruit te kijken. Wat komt er op ons af? Hoe kunnen we de opgaves verbinden? En van daaruit: wat staat ons nu te doen? Want de 22e eeuw begint nú. Als Rijksadviseur voor de fysieke leefomgeving brengt De Jong partijen bij elkaar om gezamenlijk aan ruimtelijk strategische vraagstukken te werken. Aan gemeenten geeft ze mee: ‘blikvernauwing op korte termijn biedt onvoldoende oplossingsruimte om de stappen te zetten, maar door met elkaar na te denken over de toekomst kunnen we oplossingen aan elkaar verbinden.’

Jitske Kramer: 'mensen vormen culturen, culturen vormen mensen’

Kramer heeft talloze reizen over de hele wereld gemaakt en heeft daarbij gekeken naar hoe mensen in andere culturen met elkaar samenleven. Tijdens haar voordracht nam ze de aanwezigen mee in het proces van cultuurvorming. Eén van haar conclusies was: ‘sterke culturen hebben een manier gevonden om goed met verschil om te gaan.’

Deelsessies verspreid over de hele regio

Na de lunch gingen de deelsessies van start. Eén van deze deelsessies ging over het samenspel van onderwijs en jeugdhulp. Want de inrichting en organisatie van het onderwijs heeft gevolgen voor de instroom in de jeugdhulp, en andersom.

Meer informatie