De VNG maakt zich zorgen over de herstelaanpak van de staatssecretaris van Financiën voor de toeslagenaffaire. Helder en eerlijk communiceren met gedupeerde ouders is wat ons betreft de eerste stap om het vertrouwen in de overheid te herstellen. De VNG heeft het kabinet voorstellen gedaan voor het vervolg.

De staatssecretaris van Financiën zette haar herstelaanpak uiteen in haar brief van 18 januari aan de Tweede Kamer. Zowel voor de gedupeerde ouders als voor gemeenten die gedupeerde ouders goed moeten kunnen helpen, roepen wij het kabinet in onze brief op tot onder meer het volgende:

  • Geef op de korte termijn de gedupeerde ouders duidelijkheid over wat er met hun schulden gebeurt. Er moet een duidelijke regeling komen voor de schulden bij publieke en private schuldeisers. Maar ook voor de vele informele schulden die gedupeerden hebben bij familie en vrienden.
  • Zorg ervoor dat de regeling ook recht doet aan gedupeerde ouders die hun schuld al hebben afbetaald. Zij hebben de afgelopen jaren alles in het werk gesteld om hun – onterechte – schuld aan de Belastingdienst/Toeslagen af te lossen. Ook deze ouders moeten een vorm van compensatie krijgen.
  • Zorg er ook voor dat de toegezegde € 30.000 compensatie daadwerkelijk bij alle gedupeerde ouders terechtkomt.
  • Werk de regeling van de Belastingdienst/Toeslagen gezamenlijk met de VNG/gemeenten uit.

Meer informatie