Het ministerie van V&J is bereid om een structureel fonds in te richten voor het opruimen van drugsafafval van een miljoen euro per jaar. De VNG heeft samen met vele andere organisaties al een jaar aandacht voor dit probleem gevraagd. 

Gemeenten krijgen steeds meer te maken met gedumpt drugsafval, giftig spul dat zowel in het stedelijk gebied als in de natuur wordt achtergelaten. De risico’s op schade voor de omgeving en de gezondheid van mens en dier zijn groot. 

De kosten komen nu op het bordje van de gemeenten,
dat loopt behoorlijk in de papieren.
Landelijk probleem

 

Gemeenten zijn voor het opruimen van drugsafval ongeveer twee  miljoen euro per jaar kwijt, een kostenpost die jaarlijks met 15 procent toeneemt. De VNG is blij met het structurele fonds voor dit landelijke probleem, en niet alleen omdat de kosten voor gemeenten daaruit kunnen worden gedekt. In de nieuwe regeling worden ook de kosten van gedupeerden voor 100 procent vergoed. Voorheen moesten boeren, natuurorganisaties en particulieren de helft van de kosten zelf dragen. 

Kosten niet te dragen

Bij de NOS zei burgemeester Marianne Esselink van Bronckhorst eerder namens de VNG dat de kosten voor kleine gemeenten bijna niet te dragen zijn. ‘Er zijn specialistische teams nodig om die rotzooi op te ruimen. De kosten voor deze teams komen nu op het bordje van de gemeenten en dat loopt behoorlijk in de papieren.’ Het interview met burgemeester Esselink is uitgezonden door het NOS Radio 1 Journaal en op TV door het NOS Journaal van 20.00 uur.

Meer informatie

Hieronder het gezamenlijke position paper over dit probleem dat de VNG, Landschappen NL, Natuurmonumenten, de P10, FPG, LTO en de UvW eind vorig jaar aan de Kamer hebben gestuurd.