Op de landelijke overzichtskaart van het programma 16-27 vindt u een overzicht van werkende initiatieven van gemeenten en organisaties die zich actief inzetten op het versterken van de BIG-5 van jongvolwassenen: wonen, inkomen, welzijn, school, en werk en support. 

Ga naar de overzichtskaart

Landelijk gemeentelijk netwerk 16-27

In Nederland heeft 15% van de jongvolwassenen tussen 16 en 27 enige vorm van ondersteuning nodig. Juist deze jongeren ontbreekt het vaak aan een sociaal vangnet. Met de landelijke aanpak 16-27 begeleidt de VNG hen zo goed mogelijk naar zelfstandigheid, waarbij we jongeren pas loslaten als hun BIG-5 op orde is. 

De VNG ondersteunt gemeenten om de BIG-5 aanpak van jongvolwassenen na te streven. We zien dat steeds meer partijen elkaar weten te vinden en de samenwerking zoeken om jongvolwassenen verder te helpen. Maar gemeenten missen hierbij vaak een helder overzicht van de lopende pilots en programma's.

Overzicht van werkende initiatieven

Om gemeenten te inspireren hebben we daarom een landelijke overzichtskaart gemaakt. Op de kaart vindt u werkende initiatieven van gemeenten en organisaties die zich actief inzetten op het versterken van de BIG-5 van jongvolwassenen.

U vindt op de kaart bijvoorbeeld veel particuliere initiatieven die gemeenten kunnen helpen om het aantal geschikte en betaalbare woningen voor jongvolwassenen te vergroten. Ook ziet u de 100 inloophuizen waar jongvolwassenen laagdrempelig met een hulpvraag terecht kunnen. 

Verder staan er ook werkende aanpakken op het gebied van ondermijning/jeugdcriminaliteit benoemd.

Hoe het werkt

Door op een van de programma’s te klikken ziet u direct wat het programma inhoudt en kunt u verder doorklikken naar de website voor meer informatie. Ook ziet u welke gemeenten al met deze initiatieven zijn gestart. Zo weet u of er in uw regio al gemeenten met deze pilots en programma’s werken.

Meer informatie

Over 16-27

Wilt u contact met een van de gemeenten of meer weten over de aanpak, dan kan de ondersteuningsstructuur 16-27 u hierbij helpen. Mail naar aanpak16-27@vng.nl.