Vandaag start de verkiezing van de Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland. Iedereen in Nederland moet mee kunnen doen, daarom doen ook alle gemeenten automatisch mee aan de verkiezing: iedereen in Nederland kan meebepalen welke gemeente de winnaar wordt.

Na 2 publieksrondes kiest een jury op 7 oktober, tijdens de Week van de Toegankelijkheid, de uiteindelijke winnaar.

Gemeenten hebben een belangrijke rol om ervoor te zorgen dat toegankelijkheid voor iedereen gewoon wordt.

- Leonard Geluk, algemeen directeur VNG -

Envelop met welkom

Een Superteam van talentvolle makers en tevens ervaringsdeskundigen, bestaande uit: Eva Eikhout, Mari Sanders, Zjos Dekker, Wirin Jewlal en Deborah Cameron, doet verslag van de verkiezing. Zij overhandigden symbolisch een gouden envelop aan een aantal wethouders van verschillende gemeenten in het land om ze welkom te heten bij de verkiezing. Deze envelop is per post bij alle gemeenten bezorgd. Bekijk de video van het Superteam:

Toegankelijkheid voor iedereen

Leonard Geluk, algemeen directeur van de VNG: 'Gemeenten hebben een belangrijke rol om ervoor te zorgen dat toegankelijkheid voor iedereen gewoon wordt, zodat ook mensen met een beperking zonder obstakels kunnen werken, winkelen, sporten en naar school gaan. Tijdens de verkiezing Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland kunnen gemeenten laten zien hoe zij zich hiervoor inzetten en inspiratie opdoen bij collega-gemeenten om de omgeving nog beter in te richten. En het mooie is: alle Nederlanders mogen meebepalen wie de prijs verdient.'

Verplichting overheden

Het is 5 jaar geleden dat het VN-verdrag Handicap door Nederland is geratificeerd. Het verdrag verplicht overheden zich ervoor in te spannen dat mensen met een beperking of chronische ziekte gelijkwaardig kunnen meedoen. Nog niet alle gemeenten zijn goed genoeg ingericht voor mensen die bijvoorbeeld doof of blind zijn, in een rolstoel zitten, hersenletsel of een andere beperking hebben. Uit de jaarlijks uitgevoerde flitspeiling van Movisie blijkt dat steeds meer gemeenten hier actief aan werken.

Meer informatie

Kijk hier ook voor meer informatie over de verkiezingen, inclusief een toolkit voor het promoten van uw gemeente in de verkiezingen.

Zie ook