Vanaf gisteren zijn er twee nieuwe Urban Agenda partnerschappen geopend met als thema’s: veiligheid in openbare plekken en cultuur en cultureel erfgoed. Steden in heel Europa kunnen zich tot 15 juli 2018 zich aanmelden.

Urban Agenda of the EU

De Urban Agenda of the EU (ofwel de Europese Agenda Stad) is onderdeel van het Europees regionaal beleid. Deze is opgericht in 2016 tijdens het Nederlandse voorzitterschap om het leven te verbeteren in steden. Het doel is om steden te laten samenwerken in partnerschappen op thema, om gezamenlijk problemen die spelen in steden aan te pakken. In de partnerschappen worden ‘best practices’ gedeeld en worden er concrete oplossingen gevonden en uitgevoerd voor stedelijke problematiek. 

De partnerschappen

Sinds de start in 2016 zijn er 12 partnerschappen van de grond gekomen. Nederland als land en Nederlandse steden zijn betrokken bij maar liefst 10 van de 12 partnerschappen. Een aantal voorbeelden: inclusie van migranten en vluchtelingen (Amsterdam), luchtkwaliteit (Utrecht) en stedelijke mobiliteit (Nijmegen).

Meedoen

Zowel landen als steden en gemeenten door heel Europa kunnen zich aanmelden voor een partnerschap. Aanmelden kan tot 15 juli 2018 via onderstaande link.

Meer informatie