Het wetsvoorstel tot invoering van het woonplaatsbeginsel voor Beschermd Wonen (BW) kan niet meer voor het zomerreces worden behandeld. De invoerdatum van 1 januari 2024 is daardoor niet meer haalbaar. We vroegen Otwin van Dijk, lid van de VNG-commissie Zorg, Jeugd en Onderwijs, om een reactie.

Streefdatum wordt 1 januari 2025

Het woonplaatsbeginsel betekent dat elke gemeente verantwoordelijk wordt voor beschermd wonen voor haar eigen inwoners óók wanneer zij naar een andere gemeente verhuizen omdat daar de beste plek voor herstel is. Staatssecretaris Maarten van Ooijen (VWS) maakte gisteren bekend dat de streefdatum voor het van kracht worden van de Wet Woonplaatsbeginsel nu 1 januari 2025 wordt, dat geldt ook voor het bijbehorende nieuwe financieel verdeelmodel voor gemeenten.

'We hebben wel de instrumenten nodig om dit mogelijk te maken'

Gemeenten dringen al langer aan op een snelle indiening én een spoedige behandeling van het wetsvoorstel tot invoering van het woonplaatsbeginsel BW, een belangrijk onderdeel van de beweging naar Beschermd Thuis. Otwin van Dijk (burgemeester van Oude IJsselstreek) reageert op het uitstel: 'Daar word je als gemeente toch wel wat chagrijnig van, we zijn al jaren bezig met de beweging naar Beschermd Thuis. Omdàt we er in geloven, omdàt het beter is voor mensen die die ambulante hulp nodig hebben. Iedereen wil dit: gemeenten, aanbieders, iedereen, ook de Tweede Kamer. Maar dan hebben we wel de instrumenten nodig om dit mogelijk te maken.'

Lees het interview met Otwin van Dijk