Weet u waar de democratie is ontstaan? Bij de Grieken? Onjuist, zo blijkt uit de zoektocht van theatermaker Lucas de Man. In een digitale VNG Atriumlezing, onderdeel van de Digitale Dag van de Lokale Democratie, nam hij 150 deelnemers mee in zijn zoektocht naar democratie.

Zijn stelling is dat democratie de basis is en dat we constant zoeken naar hoe dat vorm te geven. Bent u benieuwd naar het verhaal? Bekijk zijn lezing (ongeveer 20 minuten):

Lucas de Man trekt door Europa met zijn programma In Search of Democracy 3.0 om samen met het publiek te onderzoeken wat democratie nu eigenlijk is. Daarbij laat hij zien waar democratie vandaan komt en hoe het eruit kan zien in de praktijk, vroeger, nu en in de toekomst.

Thorbecke 2024: inspirerende voorbeelden voor de toekomst van de lokale democratie

Hoe kan de lokale democratie eruit zien in 2024 en verder? Binnen het VNG-project Thorbecke 2024 wordt gezocht naar inspirerende voorbeelden om de lokale democratie te versterken en vernieuwen. In het tweede deel van de Atriumlezing komen een aantal voorbeelden voorbij, zoals Open Stad, een voorbeeld van digitale democratie waardoor bewoners op een laagdrempelige manier in staat gesteld worden om mee te denken of te beslissen.

Meer informatie

Bent u benieuwd naar deze en/of andere voorbeelden voor de toekomst van de lokale democratie? Of wilt u meedenken over vernieuwing van democratie? Kijk dan op:


Digitale Dag van de Lokale Democratie

Tijdens de  Digitale Dag van de Lokale Democratie, donderdag 17 september, logden ongeveer 300 deelnemers in op het online congresplatform om workshops van Democratie in Actie te volgen en/of om samen met de gemeente Den Haag mee te denken over lopende participatietrajecten.

Meer informatie

Bent u benieuwd naar de inhoud van deze workshops, presentaties en cases? Hieronder vindt u een aantal links naar de nu beschikbare presentaties. De andere presentaties worden zo snel mogelijk online geplaatst.

Ronde 1: Sessie lokale democratie van Democratie in Actie

Ronde 2: De do’s and don’ts van participatietrajecten Den Haag

Elisabeth van den Hooge

Dagvoorzitter Elisabeth van den Hoogen (foto: Johan Nieuwenhuize)