Syrische vluchteling-artsen houden elke woensdagmiddag telefonisch spreekuur in het Arabisch. Voor nieuwkomers uit Eritrea is er op vrijdagmorgen een telefonisch spreekuur. Bellers kunnen bij hen terecht voor informatie over gezondheid en de gezondheidszorg in Nederland.

Vijftien Syrische en Eritrese artsen zijn als vrijwilliger betrokken. Samen met Nederlandse medewerkers van Pharos en de GGD geven zij Arabisch en Tigrinya sprekende nieuwkomers informatie over de gezondheidszorg in Nederland. Ze doen dit sinds 2016 via de website Gezond in Nederland en de Facebookpagina’s Syriërs Gezond (14.750 volgers), Eritreeërs Gezond (3865 volgers) en Opgroeien in Nederland (3069 volgers), waar geregeld teksten over gezondheidsonderwerpen worden geplaatst in zowel de eigen taal als in het Nederlands.

Bellen

Mensen kunnen ook vragen stellen via de Facebookpagina's en de website. Ze krijgen dan in hun eigen taal antwoord. Onder nieuwskomers bleek echter ook behoefte te bestaan om in een gesprek uit te leggen wat het probleem is. Daarom is het telefonisch spreekuur ingesteld.

Niet persoonlijk

De Syrische en Eritrese vluchteling-artsen geven nadrukkelijk géén persoonlijk gezondheidsadvies en ook geen oordeel over een bepaalde behandeling. Ze zijn daartoe niet bevoegd, omdat ze nog geen BIG-registratie als arts hebben. De meesten van hen zijn wel bezig met de BIG-registratie. 

Meer informatie