20 februari is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot Werelddag van de Sociale Rechtvaardigheid. Op deze datum 20-02-2020, lanceerde zorgorganisatie Tante Louise een serious game tegen ouderenmishandeling tijdens het congres ‘Wie helpt?!’ in Bergen op Zoom.

Zo’n 400 deelnemers speelden als eerste gezamenlijk de game die als doel heeft meer bekendheid te creëren rondom ouderenmishandeling.

Maatschappelijk en politiek landschap
Samen de deelnemers ging gastspreker Maarten van Rossum op zoek naar mogelijkheden om ouderenmishandeling de wereld uit te helpen. Hij schetste de maatschappelijk en politieke wereld waarin de deelnemers en hij als 77-jarige oudere leven. In een humoristisch, kritisch en relativerend betoog schetste hij de soms pijnlijke situaties waar ouderen in Nederland mee te maken hebben.

‘Serious’ game
De game is ontwikkeld in afstemming met jongeren, een generatie die gewend is om veel games te spelen en die hieraan hoge eisen stelt. Hun wensen en ervaringen komen samen in deze game, die vanaf nu voor iedereen gratis beschikbaar is. Voor de jongeren was het de eerste keer dat ze een ‘serious’ game speelden en niet alleen een ‘fun’ game. Het congres eindigde met de oproep om met behulp van onder andere deze ‘serious’ game de strijd tegen ouderenmishandeling te starten.

Geweld hoort nergens thuis
Vanuit het programma Geweld hoort nergens thuis (GHNT) sprak Gido de Vos onder andere over de ambities die het programma heeft om dit groeiende probleem eerder in beeld te krijgen, te stoppen en duurzaam op te lossen. Ouderenmishandeling is één van de thema’s binnen de campagne ‘Ikvermoedhuiselijkgeweld.nl’, die het ministerie van VWS ook dit jaar voert.

Meer informatie

De app kan worden gedownload in de App Store of Google Play. 

Kijk voor meer informatie op www.tantelouise.nl of mail naar wiehelpt@tantelouise.nl.