Ongezond en eenzijdig eten komt geregeld voor onder Syrische en Eritrese statushouders, de grotere groepen statushouders van dit moment. Het belang van gevarieerd en gezond eten staat niet bij iedereen op het netvlies. GGD Gelderland-Zuid heeft een aanpak bedacht die het navolgen waard is.

GGD Gelderland-Zuid organiseert voor mensen die net in Nederland zijn Supermarkt Safari’s. De statushouders zijn meestal niet bekend met de Nederlandse voedingsproducten en supermarkten. Ze krijgen een rondleiding in de supermarkt waar de meesten van hen boodschappen doen.

Suiker

Daarbij wordt besproken wat er te koop is, wat gezond voedsel is en wat de verschillen zijn tussen de producten. Extra aandacht wordt besteed aan producten waar veel suiker inzit, volkoren producten en aan gezond voedsel om je kind mee naar school te geven. Persoonlijke hygiëne is ook een onderwerp.

Methode op schrift

Het Kennisdelingsprogramma Gezondheid Statushouders heeft de werkwijze voor de Supermarkt Safari (GGD Gelderland-Zuid) op schrift gezet, zodat ook elders gezondheidsvoorlichters van de GGD, maatschappelijk begeleiders, voedingsdeskundigen, vrijwilligers en sleutelpersonen ermee aan de slag kunnen. De Supermarkt Safari blijkt een werkzame methode om in gesprek te komen over gezonde voeding, persoonlijke hygiëne en opvoeding.

Meer informatie